A 193. krakkói derbi | helyszíni beszámoló

ekstraklasa.hu

A múlt héten úgy alakult, hogy lengyelországi munka miatt éppen Krakkóba kellett utaznom, így maradtam még egy napot, és megtekintettem a 193. városi derbit. A Wisła Kraków és a Cracovia összecsapását már régen szerettem volna élőben látni, annak ellenére, hogy egyik csapatot sem kedvelem. De hát olyan ez Lengyelországban, mint spanyolban egy Barca-Real vagy olaszban egy Roma-Lazio, senkinek nem kell elmagyarázni, hogy ez a meccs, több mint futball…

Szerencsémre úgy alakult, hogy egyik tábor sem volt eltiltva semmitől, jöhettek a vendég Cracoviások is, aki meg is töltötték a kb. 2000 fős vendégszektort. Utoljára több mint két éve volt tele a Wisła vendégszektora, amikor a Legia volt az ellenfél, nagy örömömre, azt is élőben volt szerencsém megtekinteni. A vendégek – ahogy ez a lengyeleknél szokásos – nem egyedül érkeztek: 60 GKS Tychy, 29 Tarnovia, 17 Sandecja, 15 Polonia Warszawa, 9 ŁKS, valamint 1-1 Lech és Arka szurkoló jelent meg. Mondhatni tehát, hogy a Cracovia minden barátja ott volt.

A hazaiak is kitettek magukért, a stadionban összesen 29 ezren váltottak belépőt, így mondhatjuk, hogy teltház volt. A Wisła Shark tábora mellett nagyobb létszámban jelen volt a Psycho Fans Chorzówból, de nyilván mindenki más is ott volt, akinek ott kellett lennie.

Maga a meccs is jónak ígérkezett, mivel a Wisła a 9. forduló óta csupán egyetlen alkalommal kapott ki, és úgy tűnik, hogy berendezkedett a felsőházba, míg a Cracovia a 12. forduló óta éppen zuhanórepülésben van, de tudjuk jól, hogy egy-egy ilyen derbin ez mit sem számít, pont az ilyen meccseken lehet erőt meríteni. A hangulatot fokozta, hogy minkét csapat idén ünnepeli megalakulásának 110. évfordulóját. Reménykedtem abban is, hogy Guzmics Ricsi sérüléséből visszatérve újra kezdő lesz, de sajnos csak a kispadon kapott helyet, míg a vendégeknél Litauszki Róbert még ott sem…

Ilyen előzményekkel indult tehát a 193. Wisła-Cracovia. A hazai tábor már az első percben egy gyönyörű élőképet mutatott be „Wielkość ze skromnych początków – SIC PARVIS MAGNA – Towarzystwo Sportowe założone ku chwale polskiego sportu” felirattal, ami magyarul annyit jelent, hogy „A nagy dolgok a kis dolgokból születnek – Sportegyesület a lengyel sport dicsőségére”. Majd a második félidőben egy hasonló nagyságú újabb élőképet varázsoltak nekünk „Gdy wróg był u bram, pokonaliśmy go sami – dziś tym miastem rządzą ludzie z zasadami” felirattal, vagyis „Amikor az ellenség a kapunk előtt volt, magunk intéztük el – ma ezt a várost elvű emberek irányítják”. Természetesen mind a két látványt komoly pirotechnikával díszítették a hazaiak.

A Cracoviások az első félidőben szerényebben jelentek meg. Egy drapit tettek ki „Hoolturalni Kibice” felirattal, ami a hooligan és a kulturális szavak összeolvasztását tartalmazta, és mind a 2000 vendégszurkoló hasonló szövegű sálat tartott a kezeiben. Ez is szép látvány volt. A második félidőben aztán a Cracovia is rátett még egy-két lapáttal. Először kihúztak egy teljesen fekete drapit, amiből szépen kivágták a „Jebać Wisłę” feliratot, majd begyújtották mögötte a stroboszkópokat, így gyönyörű látványt mutatott az egész. Ezzel egyidőben természetesen a szektor is „lángba borult”, de mindez még csak látvány volt. Ezt követően jött a valódi tűz, amikor a vendégek kb. 100 Wisła-sálat és egy tucat Wisła-mezt akasztottak ki a palánkra, majd szépen be is gyújtották őket. A sálak pedig égtek, ahogy kell, s pár perc múlva pedig a palánkhoz közeli széksorok is lángra kaptak. A tüzet végül a meccs után egy tűzoltóautóval oltották el, a vízből természetesen kaptak a Cracoviások is rendesen…

Maga a meccs is hozta a derbi hangulatot. Már a harmadik percben vezetést szerzett a Wisła Kraków Brlek bombagóljával, majd továbbra is pörgős és kemény játékot láthattunk. Láthatóan a Wisła most jobb csapat, de ezt nem tudta újabb gólra váltani. Sok keménykedés volt, elég sok szabálytalansággal. A vége felé kisebb csete-paté is kialakult a két csapat játékosai között. A 71. percben pedig egyenlített a Cracovia. Jovic hiábja után Krzysztof Piątek lőtt a kapuba, ezzel beállítva a végeredményt. A döntetlen végül is igazságosnak tekinthető.

Összességében fantasztikus hangulatban egy közepesnél jobb meccset láthattam. Semleges szurkolóként is kifejezetten élveztem a derbi minden pillanatát. Nem volt üresjárat a lelátón egy percig sem. Mindkét tábor úgy vélekedett, hogy a szombati az elmúlt évek egyik legjobb derbije volt. És abban is biztosak lehetünk, hogy a következő néhány derbi sem lesz ilyen jó, ugyanis borítékolható, hogy a Cracovia-tábort nem „utazhat” a következő alkalommal a Reymont utcába…

Wisła Kraków – Cracovia 1-1
Gólok: Petar Brlek 3 – Krzysztof Piątek 71

Wisła: 24. Łukasz Załuska – 5. Boban Jović (73, 17. Jakub Bartosz), 6. Arkadiusz Głowacki, 8. Alan Uryga, 4. Maciej Sadlok – 9. Rafał Boguski, 29. Krzysztof Mączyński, 10. Denis Popovič, 21. Petar Brlek, 88. Patryk Małecki – 23. Paweł Brożek (80, 14. Zdeněk Ondrášek).
Cracovia: 29. Grzegorz Sandomierski – 26. Deleu, 24. Piotr Polczak, 21. Hubert Wołąkiewicz, 2. Tomasz Brzyski – 7. Jakub Wójcicki (60, 62. Erik Jendrišek), 27. Marcin Budziński, 5. Miroslav Čovilo, 17. Sebastian Steblecki (56, 14. Damian Dąbrowski), 20. Mateusz Szczepaniak – 99. Krzysztof Piątek (81, 10. Mateusz Cetnarski).

Sárga lapok: Sadlok – Steblecki, Brzyski, Piątek, Dąbrowski.
Nézőszám: 28 907.

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

Be the first to comment on "A 193. krakkói derbi | helyszíni beszámoló"

Leave a comment

Facebook