A 2016/17-es őszi szezon értékelése

Forrás: jagiellonia.net

Elérkeztünk az Ekstraklasa 2016/2017-es szezonjában az alapszakasz feléhez. Ha értékelni akarjuk az őszt, akkor elöljáróban annyit mindenképpen elmondhatunk, hogy majdnem minden csapatnak voltak kiemelkedő és nagyon gyenge periódusai, illetve jó néhány meglepetésnek és csalódásnak is a szemtanúi lehettünk. Összegyűjtöttük a szerintünk legfontosabb történéseket.

  1. Białystok az élen!

Sokáig emlékezetes maradt, amikor az előző szezon 29. fordulójában, a Podbeskidzie Bielsko-Białától elszenvedett hazai 0:3-as vereség után Michał Probierz vezetőedző és a csapat szurkolói éles szóváltásba keveredtek egymással. A majdnem tettlegességig fajuló vita után fél évvel Probierzt már hősként ünneplik. Nem véletlenül, hiszen a Jaga története egyik, ha nem legjobb szezonját futja. A főképpen saját nevelésű lengyelekre épülő csapat 15 forduló után az élen áll, és már mindenki a 2010-es szezont emlegeti, amikor a klub története egyetlen kupáját megnyerte. Lehet, hogy most a bajnokságot is meg lehet nyerni?

Mindenesetre most óriási az esély a történelmi sikerre. A csapat nagyon együtt van, látványos támadófocit játszik, és az észt válogatott Konstantin Wasiljew pedig termeli a gólokat. Már nyolcnál jár, amivel a góllövőlistát is vezeti. Emellett kiosztott nyolc gólpasszt is, így az Ekstraklasa jelenleg legjobb játékosa. Az ekstrastats.pl szerint a Jagiellonia góljainak a 64 százalékában benne volt. Nagy kérdés persze, hogy marad-e téren vagy sem. A másik nagy kérdés, hogy a nagy riválisok nem vetnek-e szemet egyik-másik Jagás játékosra. Csak emlékeztetésként: Michał Pazdant is a Jagából „csente el” a Legia, és a hírek szerint jelenleg is érdeklődnek a horvát Ivan Runje iránt.

  1. Hasi csődje, Magiera mágiája

Kétségtelen, hogy az idei szezon legnagyobb csalódása a bajnok Legia Warszawa teljesítménye. Nincs abban semmi túlzás, hogy ha azt mondjuk: a Legiának a jelenlegi keretével, az anyagi bázisával, a legnagyobb szurkolótáborával illene megnyerni ezt a bajnokságot is. Ennek ellenére az alapszakasz felénél már nem mernénk komoly összegeket tenni arra, hogy ez így is fog történni. Persze tudjuk, hogy play offban egy új bajnokság kezdődik, a pontfelezéssel közel lehet kerülni az élen állókhoz.

A nyári edzőváltás (Sztanyiszlav Cserszeszov helyett az albán Besnik Hasi), illetve az átgondolatlan igazolások tönkre tették egy év munkáját. (Erről itt írtunk bővebben a Dortmund ellen elszenvedett súlyos vereség után.) Hasi nemhogy nem Legia, hanem nem is Ekstraklasa-szintű edző. Az albánnal 9 forduló alatt mindössze kétszer győzött a címvédő, a helyére igazolt Jacek Magierával pedig öt meccsből négyet megnyertek Nikolicsék. Sőt a magyar támadó már hét gólnál jár, ami azt is jelenti, hogy ismét harca szállhat a gólkirályi címért.

Paradox, hogy a Legiának éppen Hasival sikerült 20 év után újra a Bajnokok Ligája főtáblájára jutni. Ott persze kegyetlen nehéz csoportba került a csapat, előzetesen a pontszerzést is csodának tartottuk. Ez végülis sikerült, igaz, immár Magierával méghozzá a BL-címvédő Real Madrid ellen! Szóval azért mégsem írnánk le teljesen a címvédőt, lehetnek itt még meglepetések…

  1. A niecieczai erőd!

Nehéz lenne szó nélkül hagyni a Bruk-Bet Termalica menetelését. Czesław Michniewicz – miután az előző szezon végén menesztették Szczecinből – leült a kis falu kispadjára és egyelőre csodát tesz. Jelenleg a 4. helyen állnak holtversenyben a még dobogós Lubinnal, annak ellenére, hogy a tavalyi újonc a nyáron egyáltalán nem igazolt jó nevű játékosokat. Hazai pályán egyenesen bevehetetlennek tűnnek az elefántok, csak az őszi utolsó fordulóban kaptak ki a Kielcétől (2:3).

Michniewicz elképzelése egyszerű, de nagyon sikeres. A Termalica a góljainak a 60 százalékát rögzített játékszituációból szerezte, egyébként pedig a nagyon masszív védekezésre összpontosítanak. Ehhez persze kell az is, hogy a játékosoknak kiváló erőnlétük legyen. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a niecieczai csoda vége felé járhatunk, ha az eredményeket nézzük. Az utolsó három meccsüket sorozatban elvesztették, így a 2. helyről a 4. helyre csúsztak vissza, és mivel nagyon szoros a bajnokság, még néhány vereség kell, hogy hirtelen már az alsóházban találják magukat az őszi szezon egyik legnagyobb meglepetései…

  1. Lesznek-e harcosok Poznańban?

Az utóbbi években a Lech Poznań a Legia egyik legnagyobb kihívója volt, ám sem a tavalyi, sem az idei szezon nem sikerül(t) egyelőre úgy, ahogy azt a vasutasok szurkolói elképzelték. Jan Urban tavaly ugyan kihúzta a gödörből a kék-fehéreket, de úgy tűnik nem volt több benne. Nem tudjuk ki a felelős a furcsa igazolásokért (főképpen a dán játékosokért, illetve a klubhű Lovrencsics elengedéséért), de nem jött be annyira, amennyit vártak tőlük. Végül Urbannak kellett menni, a helyére a horvát Nenad Bjelic ült le, akinek rögtön üzentek is a szurkolók: „Sztárocskák helyett igazi harcosokat akarunk!”

Bjelic munkája nem túl látványos, de mintha az utóbbi időben beindulna a Lokomotív, legalábbis ami a tabellán elfoglalt helyet illeti. Éppen a 15. fordulóban sikerült az idei szezonban az eddigi legjobb helyre felkúszniuk, ami a 6. helyet jelenti. A játék azonban még nem mutat ilyen szignifikáns javulást. A vasutasok egymás után két meccsnél többet nem tudtak megnyerni. A 6 győzelmük mellett 5 vereség is ott van. Ami viszont jó hír, hogy Marcin Robak megtalálta a góllövő cipőjét és Wasiljew mellett már ő is nyolc gólos. A Lech még érdekelt a lengyel kupában is, szóval lehet ez még egy szép szezon!

  1. A Piast Gliwice mélyrepülése

A tavalyi szezon egyik pozitív meglepetése a Piast Gliwice szárnyalása volt. Sokáig magabiztosan vezették a tabellát, ám végül be kellett érniük az ezüstéremmel, de így is a klub történetének legnagyobb sikerét könyvelhették el. Ennek ellenére nem tartották meg Radoslav Látal cseh vezetőedzőt, aki futballistaként EB-ezüstérmet is nyert, hanem az addigi segítőjét, a szintén cseh Jiři Nečeket nevezték ki. A döntés rossznak bizonyult, és már augusztus végén meneszteni kellett a frissen kinevezett trénert. Azóta már újra Látal irányítja a csapatot, de a tavalyi formát már nem sikerült visszahozni. A csapat stabilan beállt a 10-12. helyre.

Összességében inkább úgy tűnik, hogy a tavalyi ezüstérem volt a csoda, az erőn felüli teljesítmény. Néhány játékos ugyan távozott a nyáron, de a pótlásuk rendben tűnők voltak. Hogy mégsem tudják hozni a tavalyi játékot, arra máshol lehet a magyarázat.

  1. Lesz-e feltámadás Krakkóban?

A Wisła Kraków a nyár óta megjárta a poklot is, és most úgy tűnik, hogy megindulnak felfelé. A csapatot elhagyta addigi tulajdonosa, Bogusław Cupiał és vele együtt a TeleFonika Kable Rt. is. Marek Citko és Jakub Meresiński vette át az irányítást, ám hamar kiderült, hogy utóbbi ellen büntetőeljárás folyik. Jelenleg a Wisła Sportegyesület irányítja a futballklubot, és új befektetőket keresnek. A legutóbbi hírek szerint sikerült megállapodni a Lyoness céggel, amely a jövőben a mezszponzor szerepében is feltűnhet.

Hasonlóan botrányosra sikerült a nyár a szurkolói szférában is. A Wisła Shark ugyanis mindenki megdöbbenésére felbontotta a Lechia Gdańskkal és a Śląsk Wrocławval ápolt évtizedes barátságot és összeállt a mindenki által gyűlölt Ruch Chorzów és a Widzew Łódź táboraival. Az új felállás ellentéteket szült a táboron belül is, és talán ez is hozzájárulhatott a klub körüli rossz hangulathoz.

A játék is megfelelt ennek a háttérnek. Guzmicsék egy győzelemmel kezdtek ugyan, aztán egy hét meccses pont nélküli sorozatot sikerült „produkálniuk”, amire nem nagyon van elfogadható magyarázat. A kilencedik forduló óta azonban veretlenek, felváltva hozzák a győzelmeket és a döntetleneket, így a 13. fordulóban végre sikerült elmozdulniuk az utolsó helyről, és most már a 10. helyen várják a folytatást. Jó hír, hogy Guzmics Richárd újra alapember, sőt megszerezte lengyel pályafutása első gólját is!

A tabella állása:

Klub F Gy D V GA P
1 Jagiellonia Białystok 15 9 3 3 27:10 30
2 Lechia Gdańsk 15 9 3 3 23:18 30
3 KGHM Zagłębie Lubin 15 6 6 3 23:15 24
4 Bruk-Bet Termalica Nieciecza 15 7 3 5 16:20 24
5 Legia Warszawa 15 6 4 5 23:18 22
6 Lech Poznań 15 6 4 5 20:16 22
7 Pogoń Szczecin 15 5 6 4 22:17 21
8 Śląsk Wrocław 15 5 6 4 19:16 21
9 Arka Gdynia 15 5 5 5 16:15 20
10 Wisła Kraków 15 5 3 7 19:26 18
11 Cracovia 15 4 5 6 23:19 17
12 Piast Gliwice 15 4 5 6 16:24 17
13 Korona Kielce 15 5 2 8 19:34 17
14 Wisła Płock 15 4 4 7 16:19 16
15 Górnik Łęczna 15 3 5 7 17:21 14
16 Ruch Chorzów 15 4 2 9 18:29 14

Be the first to comment on "A 2016/17-es őszi szezon értékelése"

Leave a comment

Facebook