Chorzówi stadionok | GALÉRIA

ekstraklasa.hu

Az Ekstraklasában jelenleg mindössze két klub játszik régi stadionban, az egyik éppen a Ruch Chorzów. A jelenlegi rossz anyagi helyzetük miatt nincs is szó arról, hogy új létesítményt kapjon a klub. Ha sikerül is rendezni az adósságokat, akkor is valószínűbb, hogy a most épülő Sziléziai Stadionba költöznének a kékek. A hétvégén Chorzówban jártunk, megnéztük a régi Ruch stadiont, illetve körbe jártuk az épülő Sziléziai Stadiont is.

Chorzówi Városi Stadion

A Ruch Chorzów jelenlegi stadionját 1934-1935-ben építették az egykori Hajduki Wielkie, ma Chorzów Batory területén (ma: Cicha utca). Az objektumot 1935. szeptember 29-én adták át a játékosok és a közönség számára, amely akkor Európa legmodernebb stadionjának számított. A tribün feletti tetőszerkezetet például már nem oszlopok tartották, ami akadályozta volna a kilátást.

A klasszikus, ovális alakú stadion érdekessége a hosszanti lelátó közepén elhelyezett OMEGA óra, amelyet a svájci cég 1939-ben ajándékozott a Ruchnak. Az új szerkezetet 1939. május 21-én avatták fel, a Ruch Chorzów – Union Touring Łódź meccsen, amelyen a korszak legnagyobb sztárja, Ernest Wilimowski 10 gólt lőtt!

A második világháború után kisebb átépítések történtek, majd 1961-ben történt egy komolyabb rekonstrukció. Ekkor 20 ezresről 41 ezresre bővítették a lelátókat. 1968-tól pedig világítással látták el a stadiont. A jelenlegi állapot 1993-ban alakult ki, amikor felszerelték a ma is használatos kék műanyag székeket.

A stadion legemlékezetesebb meccsére 1975. március 5-én került sor a BEK negyeddöntőjében, ahol a Ruch Chorzów több mint 40 ezer néző előtt fogadta a francia AS Saint-Étienne csapatát. A hazaiak 3:2-re győztek.

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

Sziléziai Stadion

A Chorzów keleti, Katowicével határos területén elfekvő óriási park területén található a Sziléziai Stadion. A létesítmény első teveit már a második világháború előtt elkészítették. 1939-re készült el Adam Kocura terve, amely a berlini Olimpiai Stadion mintájára készült. A háború azonban keresztül húzta a számításokat, majd 1945 után újra napirendre került egy stadion felépítése.

A negyvenes évek végén a „hatéves terv” tartalmazta egy hetvenezer fős stadion építésére szükséges forrásokat. Julian Brzuchowski – ő tervezte még a varsói Torwar jégcsarnokot is – tervei 1951-re el is készültek. Az építkezés óriási összegeket emésztett fel, a katowicei konglomerátumban lévő sportklubok 100 ezer złotyt fizettek be az építkezés kasszájába, illetve a sportolók 1,5 millió złoty értékű munkaórát töltöttek el az építkezésen. Az új stadiont végül 1956. július 22-én adták át hivatalosan egy Lengyelország – NDK (0:2) mérkőzéssel. Érdekesség, hogy a stadion első igazgatója a magyar, illetve erdélyi származású Beljung Miklós volt. A másik érdekesség pedig az, hogy 1959-ben ebben a stadionban játszottak először villanyfényes mérkőzést.

A stadion megnyitójának programfüzete.

A Szilézia Stadionban több magyar klubcsapat is megfordult, de a magyar válogatott is játszott itt négyszer (1958, 1966, 1979, 2003).

A stadiont 2009-ben kezdték el lebontani, illetve újjáépíteni. Akkor még az volt a terv, hogy a 2012-es Európa-bajnokságra elkészül. Ám hamar kiderült, hogy Chorzówban nem rendeznek EB-meccseket, így az építkezés leállt. A jelen tervek szerint 2017 őszére készül el az új létesítmény, és alakulhat úgy is, hogy a Ruch költözik ide.

A régi stadionban eredetileg 87 ezren fértek el, ám rendszeresen 90-100 ezer néző zsúfolódott össze. A rekordot 1963-ban jegyezték fel, amikor a Zabrze Górnik és az Austria Wien a BEK-ben 120 ezer néző előtt találkozott.

Az új stadion 47 202 férőhelyes lesz, amely 55 211 székre bővíthető. A kétszintesre épített stadion sárga-kék székeket kap, vagyis Felső-Szilézia színeiben fog pompázni. Fontos még megemlíteni a sajátos tetőszerkezetet. A tető teljes területe 43 ezer négyzetméter, amely a Európában a legnagyobb lesz.

A régi stadionból nem sok elem maradt meg. Kivételt képez a főbejárat előtt álló, 1965-ben készült bányász-emlékmű, illetve a bejárat felett elhelyezett, 1970-ből származó mozaik. A stadion érdekessége, hogy nem sík területre épült, így az egyik felét beépítették a domboldalba, ahonnan csak a felső “karéj” látszik. A régi stadionból maradt még meg az a több mint 60 méteres alagút is, amelyen keresztül, a lelátók alatt be lehet jutni a pályára.

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

ekstraklasa.hu

Be the first to comment on "Chorzówi stadionok | GALÉRIA"

Leave a comment

Facebook