Elképesztően sok a büntetés, csökken a nézőszám…

26 fordulón vagyunk túl és eddig 1 841 537 néző látogatott ki a lengyel bajnoki meccsekre, ami egyúttal az is jelenti, hogy még 1 004 170 szurkoló hiányzik a tavalyi rekordnézőszám beállításához. 11 forduló van még hátra, tehát fordulóként átlagosan 92 ezer főnek kellene megjelennie a stadionokban, vagyis 11 500 fős átlagnézőszámra lenne szükség. Jelenleg 9208 egy meccs átlagos nézőszáma. A kérdés, hogy vajon mivel lehet ezt a célt elérni?

Gyakran esik szó arról, hogy a liga keményen fellép a lelátói élet ellenében, szinte nincs olyan forduló, hogy ne rendeznének „büntetett” meccset, vagyis olyat, ahol valamelyik szurkolótábor nem lehet jelen. Megnéztük az Ekstraklasa oldalán elérhető információk alapján, hogy az idei szezonban ki milyen büntetést kapott, illetve megpróbáltuk azt számszerűsíteni és megnéztük, hogy a büntetések milyen befolyással van az össz-nézőszám alakulására.

Az Ekstraklasa.org holnapon a 12. fordulótól érhetők el a büntetések, tehát mi is innen vesszük sorra őket. Előbb a forduló, majd az adott meccs, végül a kapott büntetéseket soroljuk fel:

12. forduló: Śląsk Wrocław – Wisła Kraków > a Wisła egy idegenbeli meccsről eltiltva.

13. forduló: Górnik Zabrze – Korona Kielce > a Kielce egy idegenbeli meccsről eltiltva.

15. forduló: Wisła Kraków – Sandecja Nowy Sącz > a Sandecja három idegenbeli meccsről eltiltva + két Wisła elleni idegenbeliről eltiltva.

16. forduló: Legia Warszawa – Górnik Zabrze > a Legia szurkolói az alapszakasz végéig (30. fordulóig) sehova sem mehetnek idegenbe; a Górnik jelenlévő szurkolóit egy hazai meccsről eltiltották, a klub pedig egy idegenbeli meccsről eltiltotta saját szurkolóikat.

20. forduló: Cracovia – Wisła Kraków > a Cracovia 2 hazai zárt kaput kapott (később ezt egy meccsre enyhítették), illetve majd a következő Wisła elleni hazai meccsük is zártkapus lesz; emellett idén a szezon végéig (37. fordulóig) sehova sem utazhatnak idegenbe. A meccs után a klub is szigorú intézkedéseket vezetett be, amire válaszul a Cracovia tábor bojkottal válaszolt.

20. forduló: Piast Gliwice – Legia Warszawa > a Gliwice jelen lévő szurkolóit egy meccses hazai eltiltással büntették felfüggesztve a szezon végéig.

20. forduló: Arka Gdynia – Górnik Zabrze > az Arka szurkolók egy idegenbeli meccsre nem utazhatnak el.

20. forduló: Lechia Gdańsk – Pogoń Szczecin > a Lechia-tábor két idegenbeli meccsre nem utazhat el.

21. forduló: Wisła Kraków – Zagłębie Lubin > a Wisła szurkolókat három idegenbeli meccsről tiltották el; emellett még a Górnik Zabrze elleni meccsen a C1-C5 szektorokban szurkolókat egymeccses hazai kitiltással büntettek 6 hónapra felfüggesztve.

22. forduló: Wisła Płock – Górnik Zabrze > a Wisła egy hazai meccsén a keleti lelátót bezárják 6 hónapra felfüggesztve, illetve nem utazhatnak el a legközelebbi Górnik elleni meccsre sem.

23. forduló: Legia Warszawa – Śląsk Wrocław > a Śląsk egy meccses idegenbeli eltiltást kapott.

Összegezve tehát 13 meccsre nem utazhattak eddig vendégek, valamint a Legia 17. fordulótól (Kielce, Sandecja, Piast, Lubin, Cracovia, Lechia, Arka ellen), a Cracovia pedig a 21. fordulótól (Zabrze, Jagiellonia, Wisła Płock, Pogoń, Termalica ellen + a play off 3 vagy 4 idegenbeli meccseire) egyáltalán nem utazhat. (A Legia-tábor a tiltás ellenére Kielcében és Lubinban jelen volt.) Tehát összesen 25 mérkőzésen + a Cracovia play off meccsein nem lehetnek vendégszurkolók. Így kijön a 28 vagy 29 meccs. Emellett a Cracovia egy hazai meccse zártkapus volt, azóta a bojkott miatt nagyjából 2000 főre csökkent az átlagnézőszám.

A 26. fordulóban félbeszakadt Piast Gliwice – Zabrze Górnik meccs után a Liga 6-6 idegenbeli meccsről tiltotta el a két klub szurkolóit, tehát még 12 „büntetett” meccset adhatunk hozzá az eddigiekhez, így már 40 olyan mérkőzésre kerül sor idén, amelyen nem lehetnek vendégéket.

A 12zawodnik.pl oldalon pontosan vezetik, hogy egy-egy tábor milyen létszámmal szokott utazni idén. Ha az utazók átlagos számát vesszük figyelembe, akkor a következő adatokat kapjuk:

  • Wisła Kraków 4×646 = 2624 fő
  • Korona Kielce 1×244 = 244 fő
  • Sandecja 3×278 = 843 fő
  • Legia Warszawa 7×754 = 5278 fő
  • Cracovia 8×483 =3864 fő
  • Arka Gdynia 1×201 = 201 fő
  • Lechia Gdańsk 2×255 510 fő
  • Śląsk Wrocław 1×428 = 428 fő
  • Piast Gliwice 6×182 = 1092 fő
  • Górnik Zabrze 7×624 = 4368 fő

Összesen: 19 452 fő

Az Ekstraklasa tehát a 12. fordulótól kezdve (37. fordulóig) 19 452 fővel csökkentette a szurkolói létszámot, ez a 25 fordulóra vetítve 778 főt jelent. Ez a szám természetesen még nőhet is, hiszen 11 forduló még hátra van. Ha ehhez hozzávesszük a hazai szektor- és stadionbezárásokat, akkor ez a szám 1000 fölé is kúszhat. Ha azt vesszük, hogy a jelenlegi 9208 fős meccsenkénti átlagról 11 500- ra kellene felugrani, hogy meglegyen a tavalyi szám, akkor láthatjuk, hogy a büntetések e különbség legalább felét okozzák. Ha ehhez hozzávesszük még azt is, hogy a szigorú döntések miatt vannak szurkolói bojkottok, vagy éppen szurkolói szolidaritás (pl. az Arka nem utazott el a Cracovia elleni meccsre, mert a hazai tábor sem lehetett jelen), valamint hozzávesszük azt a negatív hatást, amit a vendégszurkolók hiánya gyakorol a hazai nézőszámra, akkor kimondhatjuk, hogy nem csak a hideg idő, hanem maga a Esktraklasa is ludas abban, hogy idén nem lesz nézőcsúcs a bajnokságban…

A lengyel bajnokság egyik vonzerejét éppen a szurkolói élőképek, a pyrotechnika és összességében a jó hangulat biztosítja. Most úgy tűnik, hogy a Liga egy nagyon rossz irányt választott. Szurkolók nélkül nincs futball, futball nélkül nincsenek szurkolók. Mind a két pillér rendkívül fontos. Lengyelországban az elmúlt években mind a két pillér dinamikusan fejlődött. Idén valami elromlott. Vajon észreveszik-e az illetékesek?

 

 

Be the first to comment on "Elképesztően sok a büntetés, csökken a nézőszám…"

Leave a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Facebook