“Előbb-utóbb ki fog jönni a lépés” | Mervó Bencével beszélgettünk

Majdnem napra pontosan fél éve készítettünk legutóbb interjút Mervó Bencével, a Śląsk WrocƗaw támadójával, így már ideje volt újra megszólaltatni az U21-es válogatottól a közelmúltban búcsúzó játékost. A beszélgetés során szóba került többek között a csapaton belüli helyzete, a válogatottság, a szurkolók, a lengyel-magyar barátság és természetesen a múlt szombati, Cracovia elleni meccsen szerzett sajnálatos sérülése is.  

Hogy történt a sérülésed? Úgy láttam, mintha nem csak egy ütközésed lett volna a védőkkel.

Mervó Bence:
Kaptam két darab térdelést a hátamra, az elsőt már első percben miután beálltam, a másodikat pár percre rá. Az egyik a baloldalra ment, a másik meg jobboldalra és annyira beállt a hátam, hogy próbáltam futni, de nem tudtam. Mintha visszafelé futottam volna, úgy éreztem magam. Minden másodperc szenvedés volt. Így játszottam huszonvalahány percen át, hogy fájt. Én általában egy makacs gyerek vagyok, nem szoktam sosem lejönni a pályáról, amikor valami apróbb sérülésem van, de most szóltam, hogy muszáj, mert csak a csapat hátrányára lettem volna. Így nem lehet játszani, hogyha nincsen valami rendben. Mintha vízben futottam volna, olyan érzésem volt, annyira leblokkolt.

received_1120450968040493

Az utóbbi hetekben elég sokat mellőzött téged az edző. Hogyan élted meg ezt az időszakot?

Mervó Bence:
Minden focistának vannak hullámvölgyei. Én olyan helyzetben vagyok, hogy az utóbbi öt évben nem volt őszöm, vagy sérült voltam, vagy nem játszhattam a szerződés miatt, mint tavaly. Ez az őszi szezon is egy kicsit nehezen indult, de én mindig motiválom magam. Megtanultam, hogy semmi sem jön könnyen és mindenért meg kell dolgozni. Nekem nagy probléma volt az is, hogy későn csatlakoztam a csapathoz. Ugyan elkezdtem velük a felkészülést, de a szerződés miatt, Svájc miatt csúsztam három és fél hetet. Az nagyon sokat számít, egy felkészülésnél. Beszéltem az edzővel is és elmondta, hogy amíg nem készültem a csapattal, addig más taktikát próbáltak begyakorolni és így én ezekből egy kicsit kimaradtam. Azt mondta, hogy nincs semmi gond, csak nekem kicsit nehezebb, mert nem gyakoroltam a többiekkel ezeket az edzésen. Én türelmes típus vagyok egyébként, meg sokszor voltam már olyan helyzetben, hogy nem játszhattam a sok sérülés miatt, de mindig tudtam magam motiválni. Ezt úgy fogom most fel, hogy fiatal vagyok és mindig vannak ilyen helyzetek amin túl kell lendülni. Tudom mire vagyok képes és előbb-utóbb ki fog jönni a lépés, a munkának mindig meg van az eredménye, én ebben hiszek.

received_1201346803258239

Tavaszhoz képest a csapatnak sem megy túl fényesen, elég sok az új játékos. Érezni esetleg valami feszültséget vagy inkább egészséges rivalizálás van?

Mervó Bence:
Igazából közrejátszik az is, hogy most kicsit halványabban játszunk, mint tavasszal, hogy közel egy kezdőcsapatnyi új játékos érkezett a nyáron és ez nagyon sok egy csapatnál. Télen amikor jöttem, akkor velem egy időben csak pár játékos érkezett, meg volt egy komplett csapat, akik már másfél-két éve együtt játszottak. Most pedig annyi új játékos jött, hogy ennek idő kell, hogy felépítsük, hogy minden passzoljon. Sok különböző játékstílus is van és amíg csapattá válunk az még egy idő.

A krakkói, WisƗa elleni diadalt leszámítva, mind elöl, mind pedig hátul is azt látni, hogy nincs még meg az összhang a játékosok között, rengeteg a pontatlan passz és a helyezkedési hiba. Röviden: nem mozog együtt a csapat.

Mervó Bence:
Tavasszal rengeteg labdát kaptam, sok lehetőségem volt, tudtam vele élni is. Ebben a szezonban kicsit nehezebb a helyzet, össze kell szoknunk, meg kell ismerni egymást. Tavasszal azért volt könnyebb, mert egy olyan csapatba érkeztem, aki már régebb óta együtt van és ebbe könnyebb volt beilleszkedni. Nagy rendesek voltak a srácok, hamar befogadtak. Egyébként nagyon sokat dolgozunk pluszban. Ez nekem nagyon tetszik. Másrészt pedig jött egy olyan edző, aki nagyon összerántotta ezt a csapatot. Olyan ember ő, aki ért a játékosok nyelvén. Érti, hogy mikor kell motiválni. Fantasztikus edzőnek tartom Rumakot. Most úgy érzem, hogy kell nekünk még egy kis idő, de jó úton haladunk, az edző is próbálgatja a csapatot. Én türelmes vagyok ilyen szempontból, mert fiatal vagyok és egy jó bajnokságban vagyok. Nagyon gyors a játék, nagyon agresszívek a játékosok, így rengeteget lehet fejlődni a pályán és azon kívül is. Én ezt csak előnynek fogom fel Néha meg kell szenvedni a dolgokért.

received_1201346809924905

Hogyan éltétek meg a szeptemberi kupakudarcot? Lehet-e még cél a nemzetközi porond – ehhez ugye most már dobogó, de minimum a 4. hely kellene – vagy ez egyelőre még álom kategória? Esetleg a felsőház a minimális cél?

Mervó Bence:
Szerintem a csapat képes lenne rá, de kicsit még építeni kell magunkat. Az edzőnk nagyon jó, én bízok benne, a csapatban és magamban is. Azt is hozzá kell tenni, hogy a lengyel bajnokságban nincs olyan, hogy utolsó meg első, bárki megverhet bárkit.

Nos igen, nektek is úgy úszott el csak a közelmúltban 4 pont, hogy a 93-94. percben egyenlített a Piast és a Cracovia, amellyel bőven a felsőházban tanyázhatna a csapat. Az alapszakasz után pedig pontfelezés lesz, így még fontosabb egy-egy pont vagy győzelem.

Mervó Bence:
Igen, bármi lehet és én bízom benne, hogy előbb-utóbb jönnek majd az eredmények és elindulunk a tabellán feljebb.

sc-7

Elég foghíjas a lelátó mostanában, a leghűségesebb magot leszámítva meglehetősen megcsappant a stadion nézőszáma. Milyen kapcsolat a szurkolókkal, mit éreztek ti játékosok ebből?

Mervó Bence:
Bízom benne, hogy amint jönnek majd az eredmények, úgy jönnek egyre többen szurkolni nekünk. Tavasszal a végefelé már elég szép létszám megjelentek egyik-másik meccsen, ezt kellene újra elérni. Érzem egyébként a lengyel-magyar barátságot minden szurkoló felől. Nagyon közvetlenek a lengyelek, megállítanak az utcán, amikor most legutóbb is fájós, görnyedt háttal battyogtam hazafelé, akkor kérdezték páran, hogy segíthetnek-e valamit. Tényleg, a szurkolókra semmi panasz nem lehet. Nekünk kell minél jobb eredményeket hozni és akkor többen kijönnek. Óriási élmény egyébként egy ilyen stadionban játszani, tele kéne tölteni majd lassan.

118174_mervo_bence

kép forrása: kisalfoldfoci.hu

Az utóbbi hetekben játszhattál utoljára az U21-es válogatottban. Mit gondolsz milyen esélyeid vannak az A-válogatottságra? Tartjátok esetleg a kapcsolatot Bernd Storck szövetségi kapitánnyal?

Mervó Bence:
Amikor az utóbbi időszakban megkaptam a bizalmat a válogatottban utánpótlás szinten, akkor azt hiszem tudtam élni a lehetőséggel. Nem volt pedig egyszerű a helyzetem, mert minden évben újra fel kellett építenem magam, de úgy érzem ez jól sikerült és megmutatkozott a gólok számában is (közel három év alatt 25 gól). Bizakodó vagyok, nekem mindig is az álom és az első a válogatottság lesz. Legfontosabb most az, hogy játszak, illetve hogy jól menjen a játék. Biztosan figyelnek a szövetségtől minden játékost, hogy ki hogy játszik a külföldiek közül. Én ilyen szempontból is türelmes vagyok, de én is ott szeretnék lenni a felnőtt válogatottban. Teljesíteni kell, mert nagy a konkurencia, ott van a posztomon Priskin Tamás, ott van Nikolics például, aki a bajnokságban rúgja a gólokat, ott van Böde Dániel, de én szeretem a kihívásokat, még fiatal vagyok. Szeretnék még minél többet tanulni és több tapasztalatot szerezni, hogy jobb játékos legyek és remélem, hogy előbb-utóbb én is magamra vehetem a címeres mezt.

Be the first to comment on "“Előbb-utóbb ki fog jönni a lépés” | Mervó Bencével beszélgettünk"

Leave a comment

Facebook