Ez volt a 26. forduló | Összefoglaló

forrás: legionisci.pl

Vegyük magunkat komolyan, közeledik az alapszakasz vége, és ezzel együtt a rájátszás kezdete. Illik tehát részletesebben írnunk az eseményekről. Ráadásul az Ekstraklasa van olyan rendes, hogy az újságírók számára – így nekünk is – minden meccs után eljuttatja az ún. InStat adatokat. Ha a szemünk csalna, akkor a statisztika biztosan kisegít bennünket az értékelésben. Lássuk tehát mi történt eddig a 26. fordulóban!

A Termalica immár Kecskés Ákos nélkül lépett pályára (a magyar védő ugye a télen átigazolt a Korona Kielcéhez) a Wisła Płock ellen. Az „elefántok” számára akár ünnepséggel is véget érhetett volna a találkozó, hiszen Samuel Štefánik révén már a 9. percben megszerezték a vezetést, s egyúttal a Termalica 100. gólját az Ekstraklasában! Az öröm nem tarthatott ki a meccs végéig, mivel a vendégeknél a félidőben bejött a bosnyák Semir Štilić (korábban a Lech bajnoka és szuperkupagyőztese) és eldöntötte a meccset. Egy góllal és egy gólpasszal vette ki a részét, 45 perc alatt csinált egy 261-es InStat Indexet, amellyel a mezőnyjátékosok között – holtversenyben Kantével – csapata legjobbja lett. Náluk csak a Dahne kapus volt jobb a meccsen. A végeredmény tehát 1:2 lett, Jacek Zieliński vezetőedző első vereségét szenvedte el.

Három gól nélküli döntetlen…

A Zagłębie Lubin – Lechia Gdańsk meccsre úgy készültünk, hogy a forduló egyik legizgalmasabb összecsapása lehet, de sajnos csalódnunk kellett. Egyrészt elképesztően kevesen voltak, mindössze 1821 néző lépett be a stadionba ezen a napon, másfelől a 0:0-s eredménynél csak a játék képe volt elkeserítőbb. Pedig a Lubin még harcolhatna a dobogóért, a Lechia pedig a felsőházért. Jellemző, hogy a Lubin mindössze kilencszer lőtt kapura (kétszer találta el), a vendégek pedig csak hétszer próbálkoztak (egyszer találták el). Egészen elképesztő, hogy ilyen passzív játéknál a Lechiából Kuciak kapus lett a meccs legjobbja (267-es InStat index), harminc alkalommal passzolták hozzá a labdát!

A Śląsk Wrocław – Sandecja Nowy Sącz meccs a hazaiak szempontjából azért volt fontos, mert még van egy halvány reményük a felsőház elérésére. E céljuk realizálásához nemrég edzőt is váltottak. Ehhez képest csak egy vérszegény 0:0-ás döntetlenre futotta, amivel megszakították az 56 meccses „gólnélküli meccs nélküli” sorozatukat. A wrocławi gárda utoljára a 2016/2017-es szezon 6. fordulójában játszott gólnélküli döntetlent. (Az új csúcstartó most a Wisła Płock, ők már 46 meccset játszottak le az utolsó 0:0 óta.)

A Sandecjának sem jött jól ez a döntetlen, hiszen ők ezzel még a matematikai esélyét is elveszítették a felsőháza jutásnak, ráadásul lecsúsztak az utolsó helyre, most már arra kell koncentrálniuk, hogy bent maradjanak (nem jó előjel, hogy az egyik újonc mindig ki szokott esni).

Nem kápráztatott el bennünket a Korona Kielce – Pogoń Szczecin meccs sem, pedig mindkettőnek égető szüksége volt a három pontra. A Kielce még harcban áll a dobogóért, a Pogoń szeretne bent maradni. A 0:0 tehát egyiknek sem kedvezett, bár a Pogoń szerencséjére közvetlen riválisa, a Termalica kikapott, a Sandecja pedig szintén ikszelt, így a szczeciniek elkerültek a kiesőzónából.

A Pogońnál érdemes megjegyezni, hogy a megmentőnek igazolt dán Rasmussen eddig nem nagyon csillog. Egy lövése volt mindössze, a párharcainak többségét elveszítette, összesen tízszer vesztette el a labdát és egyszer sem szerezte azt meg… hát ennél sokkal, de sokkal több kellene a biztos bennmaradáshoz.

Félbeszakadt meccs…

A forduló egyik legjobban várt meccse a Piast Gliwice – Górnik Zabrze felső-sziléziai „kis-derby” volt. A vendégek még akár az aranyérmet is megszerezhetik, a hazaiak pedig egyelőre a kiesés elől menekülnek, de nem elérhetetlen még a felső ház sem számukra!

Régen volt ilyen sok néző a Piast stadionban. A hazai szektorok majdnem mindenhol megteltek és a vendégek is 600-an látogattak át a szomszédvárba. A vezetés a Piast szerezte meg, ám a három pont sorsa mégsem itt dőlt el. Történt ugyanis, hogy a 82. percben szurkolói rendbontás miatt félbeszakadt a mérkőzést. A botrány kiváltó oka az volt, hogy a vendégek egy Piast drapériát felgyújtottak. A hazaiak erre olyan haragra gerjedtek, hogy lebontották a kordont, át akartak menni a Górnikosokhoz „lerendezni az ügyet”. Ebben végülis a józan eszük, illetve a pályára beözönlő rendőrök akadályozták meg őket. A játékvezető azonban lefújta a mérkőzést.

Az Ekstraklasa történetében a 2013/2014-es szezon 37. fordulójában került sorra hasonlóra, akkor a Zagłębie Lubin – Widzew Łódź meccs szakadt félbe (az a szezon elég botrányos volt, mivel a Lubin – Widzew meccset két hónappal előzte meg az a Legia – Jagiellonia meccs, amely szintén félbeszakadt). A mai napon a Piast felhívással fordult a Górnikhoz, hogy a Fair Play szellemében játszák újra a meccset. Az Ekstraklasa azonban nem így gondolta:

Így döntött a liga a Piast-Górnik félbeszakított meccs ügyében!

  • a mérkőzés eredményét (1:0) megváltoztatták: 0:3 arányban a Górniké lett három pont;
  • a Piast szurkolói a következő 6 idegenbeli mérkőzésre nem utazhatnak el, illetve két Górnik elleni idegenbeli meccsen sem lehetnek ott (a klub is bünteti a saját szurkolóit, a következő meccsről a kapu mögötti szektorokba jegyet váltott szurkolókat kollektíven kitiltották);
  • a Piast Gliwicét 80 ezer złoty büntetéssel sújtották;
  • a Górnikot a szurkolóik rendbontása miatt 3 pont levonással büntették, vagyis az előbb megkapott győzelmet el is vették tőlük;
  • a Górnik szurkolói a következő 6 idegenbeli mérkőzésre nem utazhatnak el, illetve a következő két Piast elleni idegenbeli meccsen sem lehetnek ott;
  • a Górnik Zabrze klubot 40 ezer złoty büntetéssel sújtották.

Szurkolói bojkott

Szomorú látványt nyújtott a Cracovia – Arka Gdynia meccs is, mivel arra a szurkolói bojkott miatt mindössze 2054 néző előtt került sor. A bojkott kiváltó oka még a Cracovia – Wisła Kraków városi derby után hozott szigorú intézkedéseknek köszönhető. A klub vezetése elrendelte, hogy csak szurkolói kártyával és bérlettel látogathatók a meccsek, vagyis egyszerű jegyet nem árulnak az idei szezonban többé.

A csapat azonban kezd magára találni, le is győzte az Arkát, s ezzel életben tartották a felsőházi reményeiket. Az Arka jelenleg a 9., a Cracovia pedig a 10. helyen áll. Egyiküknek sem lesz könnyű dolga, de nem lehetetlen még a helyzet. A hazai csapatból ki kell emelnünk Michał Helik gólját, a védő a 6. találatát szerezte a szezonban, s ezzel a legeredményesebb a posztján az egész ligában. Helik a gólja mellett még kilenc labdát is szerzett, így csapata ötödik legjobb InStat indexét focizta össze (253), a legjobb Miroslav Čovilo volt 289-cel.

A tavasz csúcsrangadója

A hétvége legjobban várt mérkőzése a Legia Warszawa – Lech Poznań „szent háborúra” is keresztelt derby volt. A bajnok a 2., a Lech pedig a 3. helyen várta az összecsapást. A mérkőzésre szinte minden jegy elkelt, a vendégek is megtöltötték mindkét szektorukat.

Az előjelek alapján a Lechnek volt több reménye a győzelemre, mivel a hazaiak kénytelenek voltak Antolicot mellőzni (a horvát piros lapot kapott a legutóbbi Jaga elleni meccsen), illetve több sérülés is nehezítette Jozak mester dolgát. Végülis a télen igazolt francia Remy a védelemből előrelépett védekezőközéppályás pozícióba, elől pedig Hamalainen, Radovic és Eduardo rohamozhatott. A Lechnél pedig Dilaver és Jevtic hiányzott az alapemberek közül.

A meccs azonban úgy kezdődött, amire még a legvérmesebb varsói drukkerek sem számítottak: Vesovic már a 2. percben megszerezte a vezetést. A gól után sem hagyott alább a Legia fölény, szépen járatták a labdát, ha véletlenül a Lechhez került, akkor pillanatok alatt vissza is szerezték azt. A második félidőben azonban magához tért a Lech, szépen átvették a kezdeményezést. A baloldalon a román Radut többször megbolondította a Legia védelmet, így nem meglepő, hogy az egyenlítő gól is tőle indult, a befejező pedig Christian Gytkjær volt.

Az egyenlítő gól után még az is benne volt, hogy a Lech fordítani tud. Végül azonban egy vitatott büntető döntött, az ukrán Kostewicz kezezett, de nem volt egyértelmű, hogy szándékos volt-e vagy sem. Marciniak játékvezető azonban nem videózott, hanem a partjelző beszólására beintette. Kucharczyk pedig szépen begurította középre, ezzel a Legia megnyerte a meccset. (Meg kell jegyezni, hogy a Lech a meccs után nem vitatta a tizenegyes jogosságát.)

A Lech Poznań a hatodik csapat, amelyet a Legia 50 alkalommal meg tudott verni (előtte a Ruch, a Pogoń, az ŁKS, a Wisła, a Górnik került fel erre a listára).

Összességében egy nagyon erős meccset láthattunk, végig nagy iramban folyt a küzdelem, és a gólokon kívül mindkét csapatnak akadtak ziccerei (Radovic kapufa, vagy a másik oldalon Malarz bravúrja). A meccs iramára jellemző InStat adatok: a Legiánál 93, a Lechnél 100 sprint volt! A leggyorsabb Kucharczyk volt (34,11km/h), a Legiánál hét játékos futott 30 km/h feletti sprintet, a Lechnél hatan. A meccs legjobbja 321-es InStat index-szel Remy lett.

A Legia átmenetileg beérte pontszámban a Jagielloniát, a Lech maradt a 3. helyen.

Bajnokesélyeshez méltóan

A forduló utolsó meccse a Jagiellonia – Wisła Kraków volt. A Jagán volt a nyomás, hogy nyerniük kell, mert a Legia beérte őket, bár a Wisłának is fontos volt a három pont a felsőházi tagság stabilizálása érdekében. A meccset azonban a Jaga nyerte még pedig meglehetősen simán. Előbb egy gyönyörű kényszerítő után Frankowski lőtte ki a hosszú sarkot, majd egy szöglet után Mitrović fejelt a kapuba. Az ex-Videoton edző, Carillonak még mit dolgoznia csapatán.

A Jaga fölényére jellemző adat, hogy a csapatból három játékos is 300 feletti InStat index-szel zárt. Runje (308) 49 passzából 47 pontos volt, 12 párharcból 10-et megnyert, 2 csele volt és 11 labdát szerzett! Rajta kívül még Runje (308) és Mitrović (300) volt kiemelkedő. A Jaga tehát bajnokesélyesként hozta le a meccset.

Be the first to comment on "Ez volt a 26. forduló | Összefoglaló"

Leave a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Facebook