Hírek és érdekességek az alsóbb ligákból

Közeledik a szezon vége, ilyenkor érdemes áttekinteni, hogy mire számíthatunk. Kik lesznek a feljutók, és kik mennek egy osztállyal lejjebb? A lengyel bajnokság minden osztályában játszanak nagy múltú, nagy szurkolótáborral rendelkező csapatok, így egészen a negyedosztálytól bemutatjuk, hogy állunk most. Igyekeztünk minden osztályból néhány kiemelkedően érdekes meccset is javasolni azoknak, akik esetleg amúgy is tervezik, hogy mostanában Lengyelországba mennek kirándulni.

III. liga (negyedosztály)

A III. liga regionálisan négy csoportra oszlik. Az 1. csoportban szezont egyelőre a Widzew körüli felhajtás határozza meg. A RTS Widzew Łódź új stadionját március 18-án avatták fel – hivatalosan – 17 443 néző előtt. Azóta még két hazai meccset játszott a Widzew, a Pelikan ellen 11 452-en váltottak jegyet (igaz, a kanyar büntetés miatt le volt zárva), a Lechia Tomaszów Mazowiecki ellen pedig 13 743-an látogattak ki. Az átlag nézőszám így 14 213, a stadion kihasználtsága pedig 87 százalékos.

Az új stadion és a sok néző pozitív hatása az eredményeken is látszik. A Widzew eddig mind a három hazai mérkőzését megnyerte. Ugyanakkor botlott idegenben a Concordia Elbląg ellen (2-2), így csak negyedik helyen áll. A feljutás egyelőre álom, hiszen a városi rivális, ŁKS 9 pontos előnnyel vezeti a tabellát. Igaz, május 17-én a városi derbin ebből a hátrányból lehet faragni, de ott van még előbb a Legia II elleni rangadó is. A Legia tartalékjai ugyanis a 3. helyen állva még sok borsot törhetnek a Widzew orra alá. Ebben a csoportban mindenképpen a május 17-i Widzew-ŁKS derbi megtekintését javasoljuk!

A III. liga 2. csoportjában egyelőre a Gwardia Koszalin áll az élen. Itt játszik az Elana Toruń és Bałtyk Gdynia is, ám egyelőre ők nagyon messze vannak a feljutástól. A 3. csoportban pedig a GKS 1962 Jastrzębie a legesélyesebb. E két csoportban nem nagyon vannak érdekes összecsapások, így nem is tudnánk semmit kiemelni.

A 4. csoportból viszont igen. Bár a KSZO 1929 Ostrowiec vezeti a tabellát, azonban még nagy csata várható a KSZO, a Garbarnia Kraków, a Motor Lublin és a Resovia között. Aki kíváncsi egy jó kis negyedosztályú meccsre, annak javasoljuk, hogy látogasson ki április 29-én a Resovia – KSZO, vagy május 3-án a Karpaty Krosno – Resovia, esetleg május 27-én a KSZO – Garbarnia rangadóra. De még az is lehet, hogy lesz tétje a június 17-i Resovia – Motor Lublin meccsnek is.

II. liga (harmadosztály)

A 18 csapatos harmadosztályból egyelőre kieső helyen tanyázik a Polonia Warszawa. Bár nagyon szoros a mezőny alsó fele, de az mindenképpen figyelemre méltó, hogy a fekete ingesek 25 meccsből csupán négyszer hagyták el győztesen a pályát. A varsóiakon kívül minden bizonnyal kieső lesz a nagy múltú Polonia Bytom is.

A feljutók között is vannak „nagyok”. Jó eséllyel pályázik a másodosztályú tagságra az Odra Opole és a Raków Częstochowa is. Ez jó hír a soproniaknak és a fehérváriaknak is, hiszen tavasszal még jó kis lengyel meccsekre utazhatnak lengyel barátaikhoz. Például május 27-én Raków – Odra meccsre, amely akár az első helyről is dönthet.

Osztályozós helyen egyelőre a Radomiak Radom áll, amely jelen állás szerint a GKS Tychyvel játszana a feljutásért. Ennyire azonban szaladjunk előre, mert Tychy helyére még legalább 4-5 csapat esélyes.

I. liga (másodszosztály)

A 18 csapatos másodosztályból ketten jutnak fel az Ekstraklasába, hárman esnek ki és egy játszik osztályozót a bennmaradásért. Számunkra különösen érdekes, hogy vajon kik jutnak fel. Az már szinte biztosnak látszik, hogy a két tavalyi Ekstraklasás csapat, a Zabrze Górnik és a Podbeskidzie Bielsko-Biała nem jut vissza, tehát két új csapattal fog bővülni az első osztály.

Az egyik feljutó helyre jelenleg a legjobb eséllyel a Chojniczanka Chojnice pályázik, vagyis egy olyan klub, amely még soha nem volt elsőosztályú. Az 1930-ban alapított Chojnice eddigi legnagyobb sikere egy másodosztályú 5. hely volt, illetve egy lengyel kupa negyeddöntő. Persze nagyon szoros a mezőny, a Chojnice csak egy ponttal előzi a GKS Katowicét, néggyel pedig a Sosnowiecet, de az az érdekes, hogy az első három gárda már lejátszotta az egymás elleni meccseiket, tehát egymástól pontot már el nem vehetnek. Hogy érzékeltessük az első három csapat közötti kiegyenlített erőviszonyokat, csak arra hívnánk fel a figyelmet, hogy a Chojnice mind a Sosnowieccel, mind a Katowicével két-két döntetlent játszott. A Sosnowiec – Katowice párharcai pedig 0:0-ra és 1:0-ra végződtek. Érdekesség, hogy a Chojnice és a Katowice is szinte ugyanazokkal a csapatokkal játszik még otthon és idegenben is, így a sorsolás nehézsége nem lesz döntő a végkimenetelben.

Szurkolói szempontból mi a Katowice és a Sosnowiec feljutásának örülnénk a legjobban, de aki még most szeretne látni egy jó hangulatú másodosztályú meccset, annak május 17-én (az időpont még nem biztos) a Zabrze Górnik – GKS Katowicét ajánljuk. E két csapat szurkolói jó barátságot ápolnak egymással, tehát garantáltan sokan lesznek a lelátókon és egy baráti hangulatú, kellemes meccset láthatunk majd.

A másodosztályból biztos kiesőnek az MKS Kluczbork számít, a másik két helyre a Znicz Pruszków, a Bytovia Bytom, a GKS Tychy és a Wisła Pulawy is esélyes.

Összességében az az érdekes, hogy jelenleg a másodosztályból csupán három olyan csapat van, amely szín hozhatna az első osztályba. Ezek a Katowice, a Sosnowiec és a Zabrze, a többiek nem valók az Ekstraklasába. Inkább ki kell várnunk az ŁKS, a Widzew, vagy éppen a Raków feltámadását, a Poloniáé csillaga pedig egyelőre lefelé „ível”, szóval rájuk sem számíthatunk mostanában.

Be the first to comment on "Hírek és érdekességek az alsóbb ligákból"

Leave a comment

Facebook