Itt a BL új lebonyolítási rendszere | Elképesztően nehéz lesz a csoportkörbe jutni

Az UEFA Nyonban jóváhagyta a Bajnokok Ligája új lebonyolítási rendszerét, amely egyértelműen a nagy csapatoknak kedvez. Nézzük meg, hogy mi vár a leendő lengyel bajnokra, kinek mennyi esélye lesz bejutni a főtáblára?

Az új rendszer szerint a 32 csapatos főtáblán 16 helyet eleve elfoglal majd a négy legerősebb bajnokság első négy helyezettje, vagyis a spanyol, angol, német és olasz liga 4-4 csapatot ad majd. A második legfontosabb változtatás az, hogy az eddig 12 ország bajnoksága helyett már csak 10 számára van garantált hely a főtáblán, Hollandia és Svájc bajnoka elvesztette e jogát, így ők a lengyel bajnok útjába is kerülhetnek már a play offban.

A lengyel bajnokot érintő legfontosabb változás azonban nem ez, hanem hogy az eddig 3 helyett immár 4 selejtezőkörön kell túljutni a csoportkörig. Ami viszont kedvező, hogy a BL selejtezők bármelyik körében kieső csapat az EL selejtezőkben/vagy az EL play offban folytathatja a kupaszereplését (attól függően, hogy mikor esik ki). Ez a változás kétségkívül könnyítés a bajnokoknak, ugyanakkor nehezítés a kupagyőzteseknek.

Az új rendszer szerint az Európa-ligában 48 helyből 18 jár a BL selejtezőből kiesett csapatoknak, 17-nek garantált helyet kapnak a csoportkörben és csak 13 helyet tartanak fenn azoknak a csapatoknak, akik eleve az EL-ben kezdték meg a küzdelmeiket.

A következő fontos változás az UEFA raglistát érinti, amely a kiemeléseket is meghatározza. Eddig a klubok pontszámai tartalmazták az ország pontszámainak 20%-át, mostantól ez már nem fog számítani. Az országok pontszámai csak azoknál a kluboknál fognak beszámítani, amelyek kisebb pontszámmal rendelkeznek, mint az országuk.

Ez a változtatás a Legiának kedvez a leginkább, mert a fővárosiak hozták eddig is a legtöbb pontot Lengyelországnak, az összpontszám 57%-át (a Lech 16,5%-ot, a Śląsk 5,5%-ot, a Jagiellonia 5%-ot, a Ruch 3%-ot, a Zagłębie 2,5%-ot, a Arka és a Piast 1-1%-ot). A Legia a 2012-2017. évekre vonatkozóan az UEFA ranglista 74. helyén állt 28450 ponttal, az új rendszer szerint előrelépett az 54. helyre 24500 ponttal! Ez a helyezés persze romolhat, mert azok a csapatok, akik tavasszal még érdekeltek az EL-ben, gyűjthetnek pontokat, de az biztos, hogy mindenképpen jóval előrébb lesz a Legia a listán, mint tavaly volt. A többi lengyel klub közül még a Lechnek van az országosnál (7000) nagyobb együtthatója, a többiek ez alatt vannak.

A selejtezők:

Előselejtező (június 26. és 29.) – GIB, AND, SMA, KVX (egy csapat jut tovább)

  1. selejtező (július 10-11. és 17-18.) – a ranglista 18. és 51. helyén álló bajnokcsapatok Liechtenstein nélkül (a lengyel bajnok itt kezd!) – 17 pár
  2. selejtező (július 24-25. és július 31.-augusztus 1.) – csatlakoznak AUT, CRO, ROU bajnokai – 10 pár
  3. selejtező (augusztus 7-8. és 14-15.) – csatlakoznak NED, GRE bajnokai – 6 pár
  4. selejtező (augusztus 21-22. és 28-29.) – csatlakoznak CZE, SUI bajnokai – 4 pár

Ha a BL-címvédő a saját bajnokságából kvalifikálja magát a csoportkörbe, amire jó esély van, akkor annak a cseh bajnok lesz a haszonélvezője, mert így selejtező nélkül juthat a főtáblára.

A lengyel bajnok számára (még ha az a Legia lesz akkor is) nagyon-nagyon nehéz lesz a csoportkörbe jutni, mivel előtte olyan kiemelt bajnokcsapatok állhatnak a ranglistán, mint az FC Basel (69000), Olympiacos (54000), Ajax (53500), Salzburg (43500), Ludogorec (37000), Eindhoven (36000), Sparta Praha (34500), København (34000), PAÓK (29500), Celtic (29000), Viktoria Plzen (28000), APÓEL (27000), FCSP Bukarest (25500), AZ Almaar (25000) és utánuk jön a Legia 24500 ponttal.

Ez azt jelenti, hogy a Legia előtt 10 bajnokcsapat biztosan lesz, ha a Lech lenne a bajnok, akkor 15 klub lesz nála jobb együtthatóval, tehát az első körben a Legia és a Lech is kiemelt lehet (17 kiemelt lesz). A második selejtezőben azonban már valószínűleg csak a Legia lenne kiemelt, a Lech már nem biztos, ugyanis itt már csak 10 kiemelt csapat lesz, ráadásul itt csatlakozik 3 olyan bajnok (AUT, CRO, ROU), akik biztosan jobbak a Lechnél. Nagyon szerencsétlen esetben már a Legia sem lesz kiemelt, se erre kevés az esély.

Sajnos összességében még rosszabb is lehet a helyzet, hiszen most tavasszal az Asztana még gyűjthet annyi pontot, hogy megelőzze a Legiát. Ha viszont jól alakulnak a dolgok, akkor a Legia az 1. selejtezőben az ötödik, a 2. selejtezőben legalább a hatodik kiemelt lesz. A 3. selejtezőben a kilencedik helyen lesz, ami egyelőre nem garantált kiemelt hely.

Ha feltételezzük, hogy minden országból a legjobb együtthatóval rendelkező klub nyeri a bajnokságot és eljut a 3. selejtezőig, akkor az Olympiacos, az Ajax, a Salzburg, a Ludogorec, a København és a Celtic lesz kiemelt, az APÓEL, az FCSB, a Legia, a Maribor, a Maccabi és az Asztana pedig nem. Ebből látszik, hogy már a 4. selejtezőkörbe jutáshoz is hatalmas bravúr kellene, ha pedig sikerülne, akkor jöhetne még a Basel vagy a Sparta Praha is.

Összességében a következők befolyásolhatják kedvezően a lengyel bajnok szereplését: 1) ha a BL-címvédő a bajnokságból is kvalifikálja magát, mert akkor a cseh bajnok már csoportkörös lesz, a lengyel bajnoknak egy komoly riválissal kevesebb lesz a 4. körben. 2) Ha a lengyel bajnoknál magasabb együtthatóval rendelkező klubok nem lesznek bajnokok a hazájukban. 3) Ha a lengyel bajnoknál magasabb együtthatóval rendelkező klubok kiesnek a selejtezőkörökben, mielőtt összekerülhetnének, így a lengyel bajnok előre léphet a ranglistán.

Megállapíthatjuk, hogy a BL innentől kezdve a 4 topbajnokság játszótere lesz, az a 4 bajnok, amelyik képes lesz a többi országból bejutni a csoportkörbe, óriási bravúrt fog végrehajtani. Ezentúl érdemes lesz inkább az EL-re koncentrálni. Menni kell a BL-ben 1-2 kört, gyűjteni a pontokat, majd megpróbálni bejutni az EL-csoportkörébe.

Be the first to comment on "Itt a BL új lebonyolítási rendszere | Elképesztően nehéz lesz a csoportkörbe jutni"

Leave a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Facebook