Két új stadion épül két negyedosztályú csapatnak Łódźban

Forrás: 12zawodnik.pl

Łódź népességét tekintve a harmadik legnagyobb lengyel város. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint 700 ezren lakják, de a város közvetlen agglomerációjával együtt több mint egymillió főt számlát. A városban két klub működik: az 1908-ban alapított ŁKS Łódź és az 1910-ben alapított Widzew Łódź. Az ŁKS kétszeres (1958, 1998), a Widzew pedig négyszeres (1981, 1982, 1996, 1997) lengyel bajnok, ám most mégis mindketten a III. ligában, vagyis a negyedosztályban szerepelnek.

A két klub jelenlegi pozíciója nem tükrözi a város valódi lehetőségeit, illetve a két klub történelmét és jövőképüket sem. Mindkét csapat anyagi problémái miatt vesztette el elsőosztályú licencét. A ŁKS-nek először 2009-ben nem sikerült teljesíteni az Ekstraklasához szükséges licencfeltételeket, ám ekkor még folytathatták az I. ligában, sőt 2011-ben vissza is jutottak az élvonalba. Ám egy évvel később ismét anyagi problémák adódtak, így újra nem kapták meg a szerepléshez szükséges engedélyt. 2013 végül az I. ligából is visszaléptek és a IV. ligában (ötödosztály) indultak el, ahonnan 2014-ben léptek egyet feljebb.

A Widzew a rendszerváltás után még Bajnokok Ligája csoportkörében is megfordult, ám a 2005-ben ők is kiestek a másodosztályba, ahol két szezont töltöttek el. A visszajutásuk után 2008-ban kerültek újra kieső helyre. A következő szezonban azonban hiába végeztek a másodosztály élén, a Lengyel Labdarúgó Szövetség korrupcióban való részvétel (vagyis bundázás) miatt nem engedte őket elindulni az Ekstraklasában. Egy év múlva azonban sikerült a feljutás, immár tiszta eszközökkel. Az öröm azonban nem tarthatott sokáig, mivel 2014-ben a Widzew újra kiesett, majd egy évvel később követte az ŁKS-t a IV. ligában. Igaz, az ŁKS ekkor éppen egyet feljebb lépett, így ott nem találkozhattak. Ugyanakkor a Widzewnek is elég volt egy szezon, hogy feljusson, így idén már a városi riválissal is összecsaphatott.

A két klub helyzete ellenére két új stadiont is építenek a városban. Az ŁKS egy 16500 férőhelyes új, fedett stadiont kap, amelyből az egyik hosszanti lelátó már el is készült. A stadion többi részéről akkor írnak majd ki pályázatot, ha a csapat feljut az I. ligába.

A Widzew jobban áll e téren, náluk már majdnem készen áll a 18018 fős új, fedett stadion. Ha minden igaz, akkor már idén tavasszal meccset játszhatnak benne a csapatok.

A tabellán jelenleg az ŁKS az első helyen áll, így nekik van a legnagyobb esélyük a feljutásra. Szükségük is van rá, ha szeretnék befejezni az új stadionjukat. A Widzew pedig az 5. helyen tanyázik. A két csapat város derbije az ŁKS új stadionjában 2:2-re végződött ősszel. A visszavágóra 2017. május 17-én kerül majd sor minden bizonnyal már az új Widzew stadionban!

Néhány hete Łódźban jártunk és megtekintettük mindkét stadiont, már amennyire lehetséges volt.

ŁKS stadion

ŁKS stadion

ŁKS stadion

ŁKS stadion

ŁKS stadion

ŁKS stadion

Widzew stadion

Widzew stadion

Widzew stadion

Widzew stadion

Widzew stadion

Widzew stadion

Be the first to comment on "Két új stadion épül két negyedosztályú csapatnak Łódźban"

Leave a comment

Facebook