Magyar-lengyel klubcsaták III. rész | Debrecen – 1. rész: “A DTE elkezdi, Bocskay felkészül”

Magyar-lengyel klubpárharcokat bemutató sorozatunk újabb fejezetében nem egy konkrét csapat mérkőzéseiből szemezgetünk, hanem a debreceni csapatok összes olyan meccsét megmutatjuk, amelyeken lengyelek ellen léptek gyepre. Kék-sárgák, piros-fehérek, fekete-fehérek, majd ismét kék-sárgák és piros-fehérek csaptak össze lengyel csapatokkal, melyek közül talán az egyik legemlékezetesebb a DVSC-Ruch Chorzów párharc volt. Kétrészes debreceni történetünket a DTE és Bocskay FC meccseivel kezdjük.

Az első fellépés

Az 1867-ben alapított Debreceni Torna Egyletnek volt a cívisváros első futball csapata és Debrecenben ők mérkőztek meg 1912 pünkösdjén első ízben lengyel csapattal. Az ellenfél az akkori egyik legjobb lengyel alakulat, a lembergi Lwowski Klub Sportowy  Pogon volt, a találkozókra – mert rögtön kétszer is összecsaptak – a Nagyerdőn került sor. Debrecen fejlődésben lévő sportéletének jót tett egy újabb “nemzetközi” összecsapás, amely igazából nem is nagyon számított nemzetközinek, hiszen – a debreceniek addigi ellenfeleihez, Bécshez, Eperjeshez, Kassához, Nagyváradhoz és Kolozsvárhoz hasonlóan – Lemberg városa is a Monarchia része volt akkoriban. Ahogyan arról korábban már volt szó, Lwów akkoriban még Lemberg néven “futott”.
A hírekkel ellentétben a lengyelek a legjobb összeállításukkal érkeztek. Legjobb bizonyíték volt erre, hogy a keretükből hat játékos is tagja volt a galíciai válogatottnak, amit a Pogon kapitánya, Tad Koiber is megerősített a csapat Debrecenbe érkezését követően. A DTE nagyon készült a nagy érdeklődés övezte összecsapásokra, rendbe hozták a pályát, a tribünt és a nézőteret, hogy minden igényt kielégítsenek, valamint plakátok hirdették a lengyel csapat vendégszereplését.
Az első mérkőzésre május 26-án került sor 2000 lelkes néző előtt. A DTE a következő összeállítással várta a “lovagokat”: Kiss – Lóska, Dinich, Tolnai S., Tolnai J., Wohlrab, Antal, Lengyel, Dugó, Bach, Láng. A vendégek összeállítása a következő volt: Reiner – T. Kuchar, Williams, Misinski, K. Kuchar, Bartkiewicz, Marion, Romanowski, Löbl, Möller, W. Kuchar. A találkozó a vendégek fölényes győzelmével ért véget, miután 7-1-s félidőt követően 8-3-ra végeztek a felek.
A második összecsapásra másnap, azaz május 27-én került sor. A mérkőzést már kisebb érdeklődés övezte, de 1000 néző így is összegyűlt a nagyerdei pályánál. A Pogon itt sem kegyelmezett, ugyan “csak” 4-1 lett a végeredmény, de sokkal nagyobb volt a két csapat közti különbség. Összesítésben 12-4-re végeztek, a Pogon gólvágóját, Zygmund Löblt pedig a DTE azonnal szerződtette is játékos-edzőnek.

1912.05.26., Debrecen, nemzetközi barátságos

Debreceni TE – Lwowski Klub Sportowy  Pogon 3-8
DTE: Kiss – Lóska, Dinich, Tolnai S., Tolnai J., Wohlrab, Antal, Lengyel, Dugó, Bach, Láng.
Pogon: Reiner – T. Kuchar, Williams, Misinski, K. Kuchar, Bartkiewicz, Marion, Romanowski, Löbl, Möller, W. Kuchar.

1912.05.27., Debrecen, nemzetközi barátságos

Debreceni TE – Lwowski Klub Sportowy  Pogon 1-4
DTE: Kiss – Lóska, Dinich, Tolnai S., Tolnai J., Wohlrab, Antal, Lengyel, Dugó, Bach, Láng.
Pogon: Reiner – T. Kuchar, Williams, Misinski, K. Kuchar, Bartkiewicz, Marion, Romanowski, Löbl, Möller, W. Kuchar.

 

Adósság letudva

A következő debreceni érdekeltségű magyar-lengyel mérkőzésig 22 évet kellett várni, ekkor már a méltán híres Bocskay FC volt a cívisváros első számú csapata. Az ellenfél szintén a lembergi Lwowski Klub Sportowy  Pogon volt, amely immár ötszörös lengyel bajnoknak vallhatta magát. 1934 húsvétján Lengyelországban vendégszerepeltek a debreceniek és Lwówban kétszer is megmérkőztek a Pogonnal, amelyről a debreceni lapok revansot emlegettek. A Bocskay az Alberti – Vágó, Janzsó, Palotás, Gyulai, Keviczky, Markos, Vincze, Teleki, Eőry, Hevesi tizeneggyel állt fel.

A revans végül nem maradt el, 4000 lengyel szurkoló előtt adta vissza a Bocskay a 22 éve kapott kölcsönt, hiszen mindkétszer legyőzte lengyel vendéglátóját, előbb 2-0-ra, majd másnap 2-1 arányban.

A lwówi aranycsapat, amely zsinórban ötször nyerte meg a bajnokságot 1922-26 között.

1934.04.01., Lemberg (Lwów), nemzetközi barátságos, 4000 néző

Lwowski Klub Sportowy  Pogon – Bocskay FC 0-2
Bocskay: Alberti – Vágó, Janzsó, Palotás, Gyulai, Keviczky, Markos, Vincze, Teleki, Eőry, Hevesi.

1934.04.02., Lemberg (Lwów), nemzetközi barátságos

Lwowski Klub Sportowy  Pogon – Bocskay FC  1-2
Bocskay: Alberti – Vágó, Janzsó, Palotás, Gyulai, Keviczky, Markos, Vincze, Teleki, Eőry, Hevesi.

A Bocskay FC csapata 1934-ben.

A Bocskay – bár nem volt hosszú életű klub, hiszen 1926-tól 1940-ig működött – köszönhetően immár nem a külföldi csapatok jöttek hírverő meccseket játszani Magyarországra, hanem a jobbnál jobb játékosokat felvonultató magyarokat hívták Európa-szerte. Így volt ez a Bocskay esetében is, őseink nyomán bejárták fél Európát, még Észak-Afrikába is eljutottak. Amerre jártak, csodálták a játékukat és nem nagyon találtak olyan ellenfelet, amely fogást talált volna rajtuk. Persze a Bocskay esete elég speciális volt, hiszen profi klubként alapították 1926-ban, a környék legjobbjait csábították a csapathoz, még a leendő szurkolóikat is így toborozták. A hazai pontvadászatban rendre az élmezőnyben tanyáztak és 1930-ban a Magyar Kupát is elhódították, majd első vidéki csapatként törték meg a Ferencváros, Újpest, Hungária triumvirátusát az 1933-34-es bajnokság végén, amikor is a dobogó legalsó fokára ért a gárda. A következő kiírásban indulhatott a Közép-európai Kupában, de nem jutott messzire. A csapat rendszeresen járt külföldi portyákra, ezzel kiegészítve a szűkös pénzügyi keretet, a 30-as évek vége felé aztán az egyre kilátástalanabb helyzet miatt (is) elmaradtak az eredmények, hiába járták be Európát és tették zsebre a meccsekért járó tiszteletdíjakat, 1940-re már ez sem segített és utód nélkül feloszlott a társaság.

1936.05.30., Poznań, nemzetközi barátságos

Warta Poznań – Bocskay FC  2-3 (0-0)

1936.06.01., Łódź, nemzetközi barátságos

ŁKS Łódź – Bocskay FC  1-2 (0-0)

1936.06.03., Lublin, nemzetközi barátságos

RKS Unia Lublin – Bocskay FC  3-6 (1-1)

1936.06.04., Stanislawów, nemzetközi barátságos

Rewera Stanislawów – Bocskay FC  4-3 (2-0)

1936.06.06., Drohobycz, nemzetközi barátságos

Junak Drohobycz – Bocskay FC  1-8

1936.06.07., Borislaw, nemzetközi barátságos

Borislaw – Bocskay FC  2-8

1937.06.04., Krakkó, nemzetközi barátságos

KS Cracovia – Bocskay FC  4-2

1937.08.14., Lemberg (Lwów), nemzetközi barátságos

Hasmonea Lwów – Bocskay FC  1-1

1937.08.15., Lemberg (Lwów), nemzetközi barátságos, 5000 néző

Ukraina Lwów – Bocskay FC  3-4 (1-3)

Bocskay: Elek – Gyulai, Palotás, Orosz, Boross, Békési, Hajdú, Berecz, Teleki, Finta, Takács.

A hazaiakat magyar edző, Móra Adolf vezette, de ez sem segített, a Bocskay magabiztos játékkal nyeri meg a találkozót.

1938.06.05., Krakkó, nemzetközi barátságos

KS Cracovia – Bocskay FC  1-1

1939.08.02., Stanislawów, nemzetközi barátságos

Rewera Stanislawów – Bocskay FC  4-3

1939.08.03., Lublin, nemzetközi barátságos

RKS Unia Lublin – Bocskay FC  3-1

Kettő válogatott találkozóról tudunk, amely Debrecenben került megrendezésre:

Magyar győzelmet ígér a kilencedik találkozó – Gyalog, szekérrel, kerékpárral, különvonatokkal érkeznek a vidékiek Debrecenbe  – így harangozta be a Debreczeni Napló a nagy várakozás övezte magyar-lengyel válogatott meccset, amelyre már napokkal a meccs előtt elfogyott szinte az összes jegy. A helyi lap egy teljes oldalt szánt a mérkőzés információinak a közlésére, kitérve a különvonatok érkezésére-indulására, illetve a rendezőség is komoly közleményt adott ki a szurkolók számára. Nagy volt az előkészület és a fogadástól a távozásig lengyel barátaink semmiben sem szenvedtek hiányt.

1949.07.10., Debrecen, Nagyerdei Stadion, teltház, azaz 30 ezer néző, nemzetközi barátságos

Magyarország – Lengyelország  8-2 (4-0)

Magyarország: Balogh II Sándor, Puskás Ferenc, Egresi Béla, Lakat Károly, Czibor Zoltán, Bozsik József, Lantos Mihály, Keszthelyi Mihály, Börzsei János, Deák Ferenc, Henni Géza.

Lengyelország: Borucz, Brzowski, Gedlek, Brzowski, Parpan, Susczyk, Mamon, Gracz, Spodzeis, Kohut, Ochmanski.

A válogatott mérkőzés fotói: http://vagohidutca.blogspot.hu/

És ha ez még nem lett volna elég, ifjúsági válogatottjaink is megmérkőztek ezen a napon. A felnőtt mérkőzés előtt, 25 ezer néző látta a fiatalok mérkőzését, amely fölényes magyar győzelmet hozott, ifjaink 6-2-re nyertek.

Ezekkel a mérkőzésekkel párhuzamosan a “B” válogatottak is összemérték erejüket, erre a találkozóra Gdańskban került sor, ahol 40 ezren láthatták, ahogy a magyar csapat 3-0-ra nyer. A mieink kapuját Grosics védte, a gólokon pedig, Budai, Szabó és Mészáros osztozott.

2000.03.29., Debrecen, Nagyerdei Stadion, 7000 néző, nemzetközi barátságos, V: Arsics (jugoszláv)

Magyarország – Lengyelország  0-0

Magyarország: Király Gábor- Fehér Csaba, Sebők Vilmos, Hrutka János, Mátyus János- Erős Károly, Halmai Gábor, Lisztes Krisztián (Kenesei Krisztián, 79.), Lendvai Miklós (Vincze Ottó, 88.)- Tököli Attila (Sándor Tamás, 46.), Illés Béla.
Szövetségi kapitány: Bicskei Bertalan.

Lengyelország: Dudek- Waldoch, Bak (Zielinski, 60.), Klos, Zewlakow- Karwan, Zdebel (Rzasa, 58.), Swierczewski (Iwan, 46.), Krzynówek (Kaluzny, 78.)- Reiss (Bizacki, 58.), Gilewicz.
Szövetségi kapitány: Jerzy Engel.

Ezen a találkozón a szurkolók Zbigniew Boniekkel is találkozhattak, ugyanis a legendás lengyel labdarúgó, aki akkoriban a lengyel szövetség alelnöke volt, tiszteletét tette a cívisvárosban.

A meccs összefoglalója:

A kutatást nagyban segítette Sándor Mihály futballtörténész több műve és magánarchívumának több darabja, köszönjük!

Be the first to comment on "Magyar-lengyel klubcsaták III. rész | Debrecen – 1. rész: “A DTE elkezdi, Bocskay felkészül”"

Leave a comment

Facebook