MEGJELENT! | Magyar–lengyel focitörténelem

Egyetlen más nép sem játszott akkora szerepet a lengyel labdarúgás történetében, mint a magyar. A magyar edzők arany betűkkel írták be magukat a lengyel futball történetébe: Pozsonyi Imre, Fürst Béla, Schlosser Imre, Nyúl Vilmos, Fogl Ferenc, Fogl Károly, Steiner János, Kósa Károly, Opata Zoltán, Szolár Lajos, Farsang Ferenc, Szusza Ferenc, Kalocsay Géza, Kontha Károly, Király Tivadar, Szűcs Gyula, Hidegkuti Nándor és mások. Nélkülük sokkal szegényebb lett volna a lengyel labdarúgás. Tizennégy bajnokcsapatnak volt magyar edzője, közülük Steiner János három különböző csapattal a csúcsra ért. A legnagyobb lengyel klubok, mint a Cracovia, a Ruch Chorzów, a Wisla Krakkó, a Legia Varsó vagy a Górnik Zabrze mind büszkélkedhetnek magyar legendákkal.

A lengyel válogatott a magyar nemzeti tizeneggyel játszotta a legtöbb mérkőzést. A fehér sasos nemzeti csapat Budapesten lépett pályára először – magyar kapitánnyal, majd 1939-ben a magyar válogatott játszott utoljára Varsóban. A háború után is a magyarokkal kezdtek a lengyelek, majd Steiner János az aranycsapat mintájára tanította a lengyeleket a modern futballra. Ahogy a hatvanas években a két nagy sziléziai klubban rendszeresen foglalkoztattak magyar edzőket: a Górnik Zabrze legnagyobb sikerei is magyarokhoz köthető. Opata Zoltán, Farsang Ferenc vagy Kalocsay Géza karrierjét itthon talán kevesen ismerik.

Manapság nem edzők, hanem játékosok találnak otthonra Lengyelországban. Jelenleg hét magyar futballista játszik Lengyelországban, így a lengyel bajnokságban rúgja a labdát a legtöbb idegenlégiósunk. Lovrencsics Gergő és Kádár Tamás 2015-ben bajnok és szuperkupa-győztes lett a Lech Poznań csapatával, Nemanja Nikolics pedig 2016-ban nagyon közel áll ahhoz, hogy gólkirály és bajnok legyen a Legia Varsó színeiben. Guzmics Richárd a Wisla Krakkó meghatározó játékosává vált, Gyurcsó Ádám, Gosztonyi András és Mervó Bence előtt pedig nyitva az ajtó, hogy maradandót alkossanak.

A magyar-lengyel focitörténelem egy kevésbé ismert fejezete a magyar-lengyel barátságnak. E hiányt pótolja ez a kis füzet. Benne a legfontosabb magyarokkal és adatokkal!

MAGYAR–LENGYEL FOCITÖRTÉNELEM. MAGYAROK A LENGYEL LABDARÚGÁSBAN
Szöveg: Mitrovits Miklós és Szabó Balázs
Grafika: Puskás Zoltán
Méret és terjedelem: A/5, 24 oldal
Ára: 900 Ft + postaköltség (Minden megrendelő ajándékmatricákat kap!)
Megrendelhető: szerkesztoseg@ekstraklasa.hu

Személyesen megvásárolható a Gdańsk Könyvesbolt És Büfében, az Újpest Fanatics  Shopban, valamint 2016. március 19-én a Lengyel Intézetben is! Illetve Debrecenben előre egyeztetett helyen és időben.

Nézz bele!

Be the first to comment on "MEGJELENT! | Magyar–lengyel focitörténelem"

Leave a comment

Facebook