Mervó Bence féléves “kiruccanása” Wroclawban – interjú

Gosztonyi András után megérkezett Lengyelországba a hetedik magyar játékos is Mervó Bence személyében, aki egy hirtelen, de annál komolyabb ötlettől vezérelve fogadta el a Slask Wroclaw ajánlatát.


A 2015-ben, Új-Zélandon megrendezett U20-as vébén tűnt fel a fiatal magyar játékos a nemzetközi labdarúgás térképén, miután a 16. helyen végzett magyar válogatott – a nyolcaddöntőben a későbbi világbajnok Szerbia ejtette ki 2-1-gyel válogatottunkat – a csatár 5 góljával a torna második legjobb gólszerzője lett az ukrán Kovalenko mögött. A Győr és az MTK korábbi játékosa a télen a svájci első osztályban szereplő Sion labdarúgója lett, itt azonban fiatal kora miatt – március 5-én lesz 21 éves – kevés lehetőséget kapott volna az első csapatnál, hiszen az átigazolási időszak végén érkezett még a svájci csapathoz pár játékos a támadó szekcióba; többek között a 78-szoros görög válogatott Gekas, aki pályafutása alatt megjárta az európai topligák javát is. Mervó Bence számára pedig a játék, a bizonyítás a legfontosabb, és ha szeretne a nyári franciaországi Eb-n szerepelni, játszania kell. Így döntésre szánta el magát: még ha kölcsönbe is, de olyan helyen kell fociznia, ahol esélye van a fejlődésre, az előrelépésre.

Ahogyan azt már napok óta lehetett sejteni, a Slask Wroclaw élénken érdeklődött a gólerős játékos iránt. Kell is nekik egy jó csatár, hiszen a Slask lőtte a legkevesebb (23) gólt a bajnokságban, ami egyelőre a 13. helyre elegendő, és mindössze két pont választja el Gosztonyiékat a kieséstől. Mervó Bence a múlt héten érkezett Wroclawba és a gyors orvosi után szinte azonnal meg is egyeztek a felek, így fél évre kölcsönvette a lengyel csapat a magyar támadót. Talán még meg sem száradt a tinta Mervó Bence szerződésén amikor felhívtuk, és megkérdeztük tőle, mi szél vitte Lengyelországba.

– Volt más kérőd is Lengyelországból, illetve mennyi időre érkeztél Wroclawba?
Mervó Bence: – Nem beszéltünk más csapatról, nem tudok róla, hogy lett volna más kérőm is. Számomra a játék a legfontosabb és az átigazolási időszakból már kevés volt hátra, csak nemrég döntöttem, hogy váltok. A menedzsereim szóltak, hogy van ez a csapat és én azonnal rábólintottam a lengyel csapat megkeresésére. A válogatott összetartása után egy nappal történtek a dolgok, azóta túl vagyunk az orvosi vizsgálaton és az aláíráson is. Mivel ragaszkodik hozzám az előző klubom, így fél évre érkeztem Wroclawba, de mindent megteszek, hogy sikeresebb legyen a Slask. Van esély arra, hogy itt maradjak a fél év után is, de ahhoz meg kell győznöm mindenkit. Sokat kell ezért tennem.

– Miért vártatok az utolsó pillanatig?
MB: – A Sion még az elmúlt napokban több játékost is igazolt, az utolsó pillanatban érkezett a posztomra többek között nem kevés pénzért Theofanis Gekas is. Négyen-öten lettünk egy posztra, úgy gondoltam, nekem kevesebb szerep jutott volna. Fiatal vagyok és játszani szeretnék, számomra ez a legfontosabb. Sionban a felnőttekkel edzettem, aztán lemenetem a másik csapathoz. Szerda-szombat ritmusban játszottam a meccseket, négy meccsen sikerült is három gólt rúgni.

Pataky Tibor a CMG menedzseriroda társtulajdonos-igazgatója az alábbiakat fűzte hozzá:
Az Európa-liga kiesés, és a csapat keretében történt egyéb változások miatt félő volt, hogy tavasszal Bence a reméltnél kevesebb játéklehetőséget kapott volna a Sionban, ezért kifejezetten kértük a svájci klub vezetőit, hogy engedjék el kölcsönbe a játékost. Mivel erre végül csak február végén kerülhetett sor, így meglehetősen szűkös volt azoknak az országoknak a sora, ahová lehetőség nyílt igazolni. Lengyelországban hétfőn zárult az átigazolási piac, és pár napos egyeztetést követően az utolsó napon végleg sikerült megállapodni a Slask Wroclav csapatával. Bence nyárig szerepel kölcsönben, és reményeink szerint Gosztonyi Andráshoz hasonlóan, ő is rendszeresen a kezdő csapat tagjaként léphet majd pályára, és hasznos tapasztalatokat szerez a lengyel bajnokságban.

– Wroclawban gólerős játékost kerestek/keresnek. Hogy gondolod, megállod a helyed az Ekstraklasában?
MB: – Mindig arra törekszem, hogy a legjobbat nyújtsam, plusz edzéseket vállalok be, hogy minél jobb legyek. Azért edzek minden nap, hogy bizonyítsak, remélem, sikerül helytállnom Lengyelországban. Minden helyzetből a maximumot kell kihozni magunkból, és én azon vagyok, hogy ez itt is teljesüljön.

– Mikor láthatunk lengyel pályán?
MB: – A papírmunkák miatt a Piast Gliwice ellen még biztosan nem játszom, de a hétvégi hazain, a Zablebie Lubin ellen már számításba vehet az edző, ott lehetek a pályán.

– Milyen esélyeket látsz a Eb-n való szereplésedre?
MB: – A szövetségi kapitány biztosan figyelni fogja a meccseket, de ugye én koromból adódóan hivatalosan egyelőre az U21-es keret tagja vagyok. Előlegezett bizalomként fogom fel, hogy az utóbbi időben többször is készülhettem a nagyválogatottal. Az Eb-résztvétel egy nagy álom, de megtanultam már, hogy álmodozni felesleges, helyette dolgozni kell. A játék a lényeg, és a teljesítmény. Az állandó kerettagságot az U21-ben és a felnőtteknél is csak úgy lehet elérni, ha az ember hétről hétre teljesít. Nekem most ez a dolgom.

mervo_bence_valogatott

Puskás Zoltán
2016.02.29.
puskas.zoltan@ekstraklasa.hu

Be the first to comment on "Mervó Bence féléves “kiruccanása” Wroclawban – interjú"

Leave a comment

Facebook