Mervó Bence: “Itt mindenki beáll a sorba és ez a legjobb” – INTERJÚ

Klubjának hivatalos honlapja szerint a gólszerzés perc szerinti gyakorisága alapján már csak Nikolics előzi meg Mervó Bencét az Ekstraklasában, aki eddigi 6 meccsén 4 alkalommal talált az ellenfelek kapujába. A WKS fiatal magyar támadójával beszélgettünk az új edzőről, motivációról, jókedvről, plusz munkáról, Kádárról, Lovrencsicsről, a lengyel emberek felé irányuló szeretetéről, EB-részvételének esélyeiről, valamint többek között arról is, hogy megy vagy marad-e a Śląskban a szezon zárultával.

Az új edző, Mariusz Rumak érkezése óta 7 meccsen 4 győzelem és 3 döntetlen a mérlegetek. Milyen a hangulat a csapaton belül? 

MERVÓ BENCE: Én úgy érzem, hogy az új edzőnek teljesen más filozófiája van, mint a réginek. Úgy kell elképzelni, hogy teljesen jó hangulatú nála az edzés – nálam volt egy olyan eset, hogy gólt lőttem, odajött és átölelt – mindenki mindenkivel jófej, és ezt úgy lehet észrevenni, hogy mindenki vidám az edzésen. Ebben másabb az új mester, mint az előző. Mindenki jobban élvezi az edzéseket. Nála olyanok az edzések, hogy úgymond “focisták”, nem erőnléti edzések. Például az előző edző a meccs napján súlyzóztatta a játékosokat. Én nem voltam ott, mert pont akkor érkeztem, a srácok mesélték. Nagyon meg vagyok elégedve az új mesterrel, mert nagyon jó edzőt és nagyon jó embert ismertem meg a személyében.

Van néhány, korábban meghatározónak számító játékos, akiket ti, újonnan érkezők kiszorítottatok. Velük milyen a kapcsolat?

MERVÓ BENCE: Az a durva, hogy Lengyelországban minden játékos annyira profi, hogy ha valaki játszik a posztján, az ugyanúgy szurkol a meccsen, mintha bent lenne a pályán, annyira átéli. Amikor én voltam cserepadon, akkor is az összes játékos, mintha élet-halál küzdelem lett volna, annyira szurkoltak. Minden helyzetnél felálltak, gólnál mindenki ölelkezik, pacsizik. Minden annyira más, pontosabban annyira más a mentalitásuk, és úgy gondolom, hogy ez a helyes, hogy egyik játékosnak sem szabad úgy nézni a másikra, hogy irigység vagy bármi más legyen benne. Itt ez nincs meg, itt mindenki beáll a sorba, és ez a legjobb.

Mervo_Jaga_golorom_2

Végig tudsz még sétálni a városban, meg tudsz még esetleg inni egy kávét anélkül, hogy felismernének és odamennének hozzád a szurkolók, vagy most már azért többen felismernek az utcán is?

MERVÓ BENCE: Igen, most az utóbbi három meccs után már odajöttek hozzám sokszor a városban, de ennek örülök. Még nagyon sokat kell tenni ahhoz, hogy elégedett legyek. Egyébként sose vagyok magammal elégedett, mert mindig csinálok olyan plusz munkákat, amivel fejleszteni akarom magamat. Szóval most már egyre többen odajönnek a városban edzés után. Kinyomtatják a fotómat, aláírattatják vagy képet csinálnak a városban velem. Most volt az egyik shopping centerben egy bemutató, amolyan gálajellegű dolog, és ott nagyon sok ember volt, nagyon sok autogramot adtam, sokan fotózkodtak velem. Nagyon boldog vagyok, hogy így szeretnek az emberek. Nagyon közvetlenek, látható a lengyel-magyar barátság, én úgy gondolom.

Pályán kívül kik azok, akikkel a legtöbb időt töltöd? Ehhez kapcsolódik, hogy a pályán belül kivel a legnagyobb az összhang?

MERVÓ BENCE: Néha Goszival szoktam kimozdulni, meg néha Lasával a belső védőnkkel, ő pont korombeli, grúz válogatott játékos. Igazából így ennyi. Meg néha Danekkel (Kamil Dankowski – a szerk.). Elsősorban persze Goszival szoktam mászkálni, vele vagyok nagyon jóban. Pályán belül a bal csatár Pichhel nagyon szeretek játszani, meg Ryotával is természetesen (Ryota Morioka – a szerk.), mert nekünk nagyon fontos szerepünk van ott elől. Az utolsó mérkőzéseken már látszott, hogy jó összhangban van a csapat. Goszi is most már felépült a sérüléséből, és remélhetőleg vele is majd jól megy a játék.

Az előző edző nem igazán tudott nagy előretörést elérni a csapattal, kívülről kiszámítható volt a csapat mozgása, befejezés előtt az utolsó passzoknál mindig megakadt a támadás valahol. Továbbá a hírek szerint benned sem bízott igazán. Mi az a plusz, amit Rumak hozott a játékba és az öltözői pszichés felkészítésbe?

MERVÓ BENCE: Egész héten mindenki barátságos, mindenki pozitív, mindenki vidám, a mérkőzés napján is. De például a meccsnapon mielőtt kimegyünk, az utolsó egy perc, ami van még az öltözőben, az edző akkor mindent belead, és nagyon jól motivál mindenkit. Fordítják a dolgokat ugyan, de azért érződik a hangsúlyán, hogy milyen erősen motivál minket. Amikor kimegyünk a pályára, úgy megyünk ki, mintha vért ittunk volna.

Mervo6_KSC

Nagyjából az ötös környékéről lövöd a góljaidat. Úgy tűnik, jól megy az összpontosítás, a helyezkedés. Előzőekben is ez volt a specialitásod? Sokszor csak centiken múlik egy-egy gól, mennyit gyakorlod ezeket a szituációkat?

MERVÓ BENCE: Figyelek mindig a kipattanóra, igazából nem tudom, régebben mindenhonnan rúgtam gólt. Nem voltam az a tipikus 16-oson belüli góllövő, de szerencsére most jönnek a gólok, és nem igazán izgat, hogy távolról vagy közelről, csak az a lényeg, hogy menjen be és nyerjünk. Kis gól is gól, ahogy mondják. Az utóbbi 7 meccsen veretlenek vagyunk. Még van 4 meccs, de senki nem úgy áll hozzá, hogy ó, gyorsan játsszuk le, hanem mindenki azt várja, hogy élvezzük a játékot, és nyerjük meg a meccseket. Érezzük magunkon, hogy jönni fog az eredmény, mert annyira kompakt a csapat, annyira összhangban vagyunk. Mindenki megcsinálja a feladatát és azt a plusz munkát is, amivel meg tudjuk nyerni a meccset.

Úgy hallani, hogy a szurkolók és a szakmai vezetés is marasztalna, nagyjából mikor dőlhet el, hogy maradsz vagy mész?

MERVÓ BENCE: Ez jó kérdés, nem rajtam múlik az biztos. Még vissza kell mennem Svájcba. Több dologtól függ, hogy ez hogy alakul, de én tényleg jól érzem magam itt. Szeretem a lengyel embereket, nagyon szerények, dolgos emberek, a játékosok is sokat edzenek pluszban, nekem ez nagyon tetszik. Meglátjuk, mit hoz a jövő, egyelőre én jól érzem magam itt.

pod-sla_mervo_2

Most már 6 ekstraklasás meccs benne van a lábadban, különböző erősségű ellenfelek ellen. Hogy látod, miben más a lengyel élvonal, mint a magyar?

MERVÓ BENCE: Nos, a magyar bajnokságban nem volt olyan sok tapasztalatom. Úgy gondolom, hogy Lengyelországban kicsit gyorsabb a játék irama, több a párharc. Egész meccset végig kell koncentrálni, végig kell futni, mert tényleg olyan az iram, hogy bármikor bármelyik csapat tud gólt lőni. Ezt felvenni az első meccsen nehezebb volt, két napig nem tudtam menni a mérkőzés után. Utána lévő meccseken azért már bírtam. Az utóbbi egy hétben játszottam 3 mérkőzést is, és nem vagyok fáradt, pedig kétszer végig játszottam, egyszer pedig egy kiállítás miatt taktikai okokból nekem kellett lejönni 54 perc után. Tehát végig bírtam, szóval ezzel nincs hiány, hogy fáradnék vagy sem, pedig nem voltak mérkőzéseim az előtte lévő hónapokban. Úgy érzem, van még hova fejlődnöm ilyen téren, de jó úton haladok, teszek is érte, az a legfontosabb.

Melyik ellenfél (csapat vagy játékos) ellen volt a legnehezebb?

MERVÓ BENCE: A Lech Poznań ellen volt a legnehezebb, és ha játékost kell mondanom, akkor a Kádár Tamás ellen, aki nagyon jól olvasta a játékot, hogy mit csinálok. Pedig szoktam váratlanokat húzni a pályán, de ő azért számított néha rá. Ellene nehéz volt tényleg, mert nagy játékintelligenciával megáldott védő, támadásban és védekezésben is egyaránt aktív. Nagyon jól kommunikál a pályán, irányítja a csapatot, egy vezér.

Kinti magyarokkal tartod a kapcsolatot?

MERVÓ BENCE: Amikor most Poznańban játszottunk, akkor a meccs után beszélgettem Kádárral és Lovrencsiccsel egy jó 10-15 percet. Igazából a többiekkel nem nagyon tartom a kapcsolatot. Most nagyon el vagyok foglalva az edzésekkel, mint mindig, csinálom a plusz munkákat, utána nincs nagyon időm erre. De mondom, nagyon jól esett, amikor Lovrencsiccsel és Kádárral egy jót beszélgettem, nagyon normális srácok, remélem ott lesznek az EB-n, mert megérdemlik.

pod-sla_mervo_3

Az EB esélyeidet hogy látod?

MERVÓ BENCE: Storck úr biztos körültekintően választja majd meg a keretet. Én csinálom a munkámat, csinálom a dolgomat, ami lesz még mérkőzés, arra 100%-osan kell koncentrálnom. Az a lényeg, hogy minél többet játsszak. Ez a legfontosabb egy fiatal játékosnak, hogy minél több játékperce legyen. Főleg az én pozíciómban kevés játékos szokott játszani fiatalon center szerepkörben, kicsit inkább idősebbek szoktak ott pályára lépni kezdőként. Én mindent megteszek, hogy ott legyek. Csinálom a plusz edzéseimet, amit kaptam a szövetségtől, illetve van az a plusz, amit én szoktam csinálni, teszem a magam dolgát, aztán meglátjuk, mi lesz. Van még négy mérkőzés a bajnokságban, erre kell összpontosítani, és utána remélem a legjobbat, de nem kapkodok el semmit. Utánpótlás szinten már voltam EB-n, VB-n, és ez egy más tészta. Nagyon nagy élményt jelent a pályafutásban egy ilyen világesemény, és egyúttal nagy rutint is ad annak a játékosnak, aki futballozik egy ilyen tornán. Mindenkinek ez az álma, aki focizik, nekem is ez az álmom, de hát azért tenni kell, hogy valaki ott legyen.

Ki ellen lehet a legtöbb esélyünk, hogy látod a csoportellenfeleket?

MERVÓ BENCE: Nem tudom, hogy ki ellen van a legtöbb esélyünk, most megmutatta a válogatott a norvégok ellen is, hogy tudunk bátran futballozni. Reménykedem, hogy minden jól fog alakulni, mert már nagyon régen voltunk kint világeseményen.

Mennyire fedezted már fel a várost, hogyan töltöd a szabadidődet?

MERVÓ BENCE: Igazából egész napomat elveszi a foci. Ha nincs edzés, akkor is megyek ki a pályára, nyújtok vagy megcsinálom a regenerációt, hideg-meleg vizest vagy épp erősítek, valamit mindig csinálok. Időnként szoktam zenét hallgatni, relaxálni. Néha kicsit kinézek a városba is Gosziékkal, de amúgy mindig minden percben a focira gondolok, mert most ez a legfontosabb az életemben, és mindent erre áldozok, még a szabadidőmet is. Néha nem kellene, de én szeretek ilyen szempontból dolgozni, plusz munkát végezni, és én csak ebben hiszek, hogy ennek meg lesz az eredménye.

P.J.

Mervó Bence 1. gólja az Ekstraklasában a Cracovia ellen

https://www.youtube.com/watch?v=kEavFxRTAYo

Bence 2. és 3. gólja a Jagiellonia ellen

https://www.youtube.com/watch?v=ZHWSCxiJFIc

Bence 4. találata a Podbeskidzie otthonában 

Be the first to comment on "Mervó Bence: “Itt mindenki beáll a sorba és ez a legjobb” – INTERJÚ"

Leave a comment

Facebook