Újabb magyar játékos a lengyel élvonalban – INTERJÚ

A www.ujpestfc.hu szombaton nyilvánosságra hozta, hogy 26 éves védőjük, Litauszki Róbert a lengyel élvonalba szerződött. A befutó a legutóbbi idényben negyedik helyen végzett Cracovia lett.

Litauszki Róbert 189 újpesti mérkőzéssel és 11 góllal a háta mögött érezte elérkezettnek az időt a váltásra, immár Lovrencsics Gergő, Kádár Tamás, Guzmics Richárd, Nikolics Nemanja, Gyurcsó Ádám, Gosztonyi András és Mervó Bence után a nyolcadik magyar focista, akit jelenleg lengyel klub foglalkoztat. A védőnek július 1-jén kell csatlakoznia új klubjához.

A magyar játékos készségesen válaszolt első érzéseiről az ekstraklasa.hu oldalnak:

– Több, mint 12 évig voltál az Újpest játékosa. Milyen érzések vannak most benned?

Litauszki Róbert: – Nagyon furcsa érzések vannak bennem. Nagyon nagy dilemmában voltam, sokáig gondolkoztam, mi lenne a jó. Az életem felét, egy nagyon fontos részét Újpesten töltöttem, nagyon jól éreztem magam itt, de a pályafutásom miatt meg kellett hoznom a döntést, hogy külföldre szerződjek. Még szoknom kell a gondolatot, sokszor eszembe jut, hogy júniusban kezdődnek az edzések Újpesten, de lassan csak tudatosul bennem, hogy megyek, hogy új kihívások várnak rám. Meg kell barátkoznom a gondolattal, de szerencsére van még idő a búcsúzkodásra…

– Hogyan kerültél kapcsolatba a Cracoviával?

L.R.: – A sportigazgatójuk keresett telefonon, jelezte a szándékukat, illetve a menedzserem is szólt, hogy jönnek megnézni. A Debrecen elleni mérkőzésre jöttek, majd még pár meccsen kint voltak, személyesen is találkoztunk az egyik mérkőzés után, majd az utolsó lengyel fordulóra meghívtak, hogy nézzek körül náluk. Mindenképpen ki akartam menni, hogy lássam, hogyan állnak infrastrukturálisan. Kiutaztam, megvolt az orvosi, majd miután meggyőződtem róla, hogy jó helyre kerülnék, a szerződés aláírása is megtörtént.

– Több kérőd is volt, miért döntöttél az Ekstrakalsa mellett?

L.R.: – Sok tényezőt vettünk számításba. A legfontosabb az volt, hogy párommal és születendő kisbabánkkal élhető helyre kerüljünk, hogy a család is könnyebben tudjon közlekedni, ráadásul Krakkó szép város. Őszintén megvallva, szakmailag nem csak az anyagiak számítottak. Lett volna sokkal kedvezőbb ajánlatom – például Törökországból -, de a fejlődésemet tartottam fontosabbnak. Kisebb ugrással több játéklehetőség, és a válogatottba kerülés tűnt ésszerűbb megoldásnak.

– Mennyire ismered a lengyel bajnokságot, tartod-e valamelyik kint játszó játékossal a kapcsolatot?

L.R.: – A magyar emberek látóterébe került az Ekstraklasa. Mindig elolvasom a magyar játékosokkal kapcsolatot híreket, követem a bajnokságot, ha tévében van meccs, megnézem. Majd amikor konkretizálódni látszott a helyzetem, először Holman Dáviddal beszéltem, később Guzmics Ricsit kerestem meg. Ugyanabban a városban él, régóta kint van, sokat tud a lengyel fociról. Miután mindenki pozitív véleménnyel volt, mind a fociról, mind pedig az országról, bátrabban vágtam bele a történetbe.

– Mit várnak tőled Krakkóban és mik a te elképzeléseid?

L.R.: – Nem egy langyos víz, középmezőny vagy bentmaradás a cél, hanem jövőre a dobogót célozza meg a Cracovia, ami nekem nagyon szimaptikus volt. Szeretnék minél többet játszani, és szeretném, ha büszkék lennének rám azok, akik figyelemmel kísérik a pályafutásomat. Biztos játéklehetőséget senki sem ígért, kimegyek és megharcolok a helyért, az biztos!

Sok boldogságot a babához és sok sikert kívánunk a legújabb lengyel légiósnak!

Puskás Zoltán
puskas.zoltan@ekstraklasa.hu
2016.05.21.

Be the first to comment on "Újabb magyar játékos a lengyel élvonalban – INTERJÚ"

Leave a comment

Facebook