Újratöltve: magyar-lengyel klubcsaták (UPDATED)

Hosszú évek ínséges várakozását követően a 2018-as tavaszi felkészülés ismét lengyel-magyar edzőmeccseket hozott. A januári felkészülési időszakra három ilyen találkozó volt betervezve, amelyek közül aztán kettőt játszottak le a felek.

A 2006-os esztendő több szempontból is jelentős évszám volt a DVSC életében. A második bajnoki cím és második Szuper-kupa győzelem mellett, ebben az évben játszott felkészülési mérkőzésen először a Karpati Lvivvel és utolsó alkalommal lengyel csapat ellen.
Lviv (Lemberg, Lwów) sok közös emléket őriz magyar, ezen belül pedig debreceni csapatokkal. Az Ukraina, Hasmonea, Karpati és Pogoń csapatai megszámlálhatatlan edző-, bemutató-, felhozó meccset játszottak honi alakulatainkkal. Az első ilyenre 1911-ben került sor, akkor a Ferencváros látogatott az ukrán városba és nyert 4-0 arányban az Ukraina ellen. Aztán a határok átszabásai következtében több magyar vagy magyar területen lévő csapattal mérkőzött meg lvivi gárda (így tekinthetünk lengyel-magyar klubcsatákra is Lwów esetében, hiszen a Monarchia idején Lwów lengyel területen volt), köztük több debrecenivel is. Az első összecsapás már 1912-ben volt, akkor a Debreceni TE látta vendégül a Nagyerdőn az LKS Pogoń csapatát. Érdekességként lehet megemlíteni, hogy 1937-ben a Bocskay gárdája utazott el Lvivbe és az Ukraina csapata ellen egy látványos mérkőzésen nyert 4-3-ra. A mérkőzés különlegessége volt, hogy a hazai csapatot Móra Ferenc irányította. A DVSC pedig 2006. július 12-én csapott össze a Karpati Lviv csapatával először és eddig utoljára. A Balmazújvárosban lejátszott találkozót az ukrán csapat nyerte 2-0-ra. Idén februárban újra találkoznak a felek, ezúttal a törökországi Side ad otthont az összecsapásnak.

Az 1937-es Ukraina-Bocskay meccs résztvevői, balról a harmadik Móra Ferenc, az Ukraina Lviv edzője.

Ami pedig a lengyel-magyar klubcsatákat illeti, itt is szép számmal lehet sorolni a múltbéli meccseket. Debrecen testvérvárosa Lublin, így a két város csapatai számtalanszor vendégül látták egymást, de egyéb lengyel csapatokkal is megmérkőztek a különböző cívisvárosi alakulatok. Erről a lengyel-magyar klubcsaták című sorozatunkban bővebben írunk.

A lengyel-magyar edzőmeccseket nézve, debreceni érdekeltségű találkozó utoljára 2006-ban volt a törökországi Belekben, akkor a Lech Poznań volt a DVSC ellenfele, és a Loki 3 gólt lőtt Arkadiusz Malarz hálójába és nyert 3-1-re.

Az idei felkészülés lengyel-magyar programja:

2018. január 24. Wisła Kraków – Videoton 1-0
2018. január 26. Piast Gliwice – Videoton elmaradt
2018. február 7. GKS Katowice – DVSC 2-0
2018. február 11. Karpati Lviv – DVSC 1-4

Köszönet a segítségért a DVSC-nek, Sándor Mihálynak és Olekszandr Pauknak.

Be the first to comment on "Újratöltve: magyar-lengyel klubcsaták (UPDATED)"

Leave a comment

Facebook